Serowa zupa krem
2024-03-27Zupa krem z kiszonych ogórków
2024-03-28Klasyczna zupa ziemniaczana jest dość popularnym daniem, a same ziemniaki w Polsce należą do powszechnych oraz najpopularniejszych warzyw. Zupa to sposób i okazja na przemycenie ich do diety w nieco innej formie. Tym bardziej, jeśli będzie to krem ziemniaczany. Choć ta potrawa wydaje się dość prosta, nie tylko pod względem przygotowania, to odpowiednie dodatki mogą nieco odmienić jej smak. Kilka składników oraz blender, i kremowa zupa ziemniaczana gotowa.
Ziemniak – podstawa w kuchni
Ziemniak to roślina z rodziny psiankowatych, która ma bogate w skrobię, jadalne bulwy rosnące pod ziemią. Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej, i było tam znane od tysięcy. Do Europy przywędrowało w XVI wieku, a do Polski w wieku XVII. Dziś ziemniaki są uprawiane na skalę masową, i stały się jednym z podstawowych elementów jedzenia na całym świecie, i nieodłącznym składnikiem wielu kuchni regionalnych, także potraw kuchni polskiej. Wyróżnia się odmiany wszechstronne, sałatkowe, mączyste oraz suche, bardzo mączyste, a potraw i przepisów z ziemniakami są setki.
Ziemniaki są lekkostrawne i nie mają wiele kalorii, a za to zawierają sporo cennych substancji. Są bogate w mikroelementy, zawierają też witaminy i błonnik pokarmowy. Złożone węglowodany dostarczają energii i dają uczucie sytości. Surowe w medycynie ludowej stosuje się zewnętrznie na różne dolegliwości.
Niepozorny ziemniak
Jako ciekawostkę można dodać, że w roku 2009 ziemniak po kukurydzy, ryżu i pszenicy, był czwartą rośliną uprawną co do wielkości produkcji, niemal na całym świecie. Uprawa jest tania i wydajniejsza niż w przypadku zbóż. Odmian uprawnych obecnie jest ponad tysiąc, w stanie dzikim ponad 200 w obu Amerykach. Najwięksi producenci to Chiny i Indie, a Polska w ostatnich latach plasowała się pod koniec pierwszej dziesiątki, ale przoduje w UE. W Polsce ziemniaki znane są pod wieloma regionalnymi nazwami. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich około 100 kg w ciągu roku.
Krem ziemniaczany
Kategoria: krem ziemniaczany, zupa, zupa krem, zupa ziemniaczana, obiad, nutri, blender, przepisyStopień trudności łatwy4
porcje50
minut35
minutSkładniki
1 litr bulionu warzywnego
6 ziemniaków
4 plastry boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 plastry boczku
100 g sera camembert
60 g masła
odrobina oleju
szczypiorek (opcjonalnie natka pietruszki)
sól i czarny pieprz
papryka ostra (opcjonalnie słodka)
szczypta wędzonej papryki
Przygotowanie
- Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę, a ziemniaki obierz i pokrój w mniejszą kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej masło, podsmaż cebulę z ziemniakami, dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.
- Zalej bulionem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 – 25 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Pokrój ser w mniejsze kawałki, i dodaj w połowie gotowania do zupy, raz po raz zamieszaj.
- Zmiksuj zupę na krem, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
- W międzyczasie pokrój boczek w paski, potem w mniejsze kawałki, i przesmaż na odrobinie oleju do zrumienienia.
- Szczypiorek drobno posiekaj.
- Podawaj zupę ze smażonym boczkiem, posypaną szczypiorkiem.
Uwagi
- Jeśli nie lubisz sera camembert, możesz dodać kremowy serek topiony.
- Jeśli wolisz delikatniejszy smak, przed blendowaniem dodaj do zupy 100 ml zahartowanej śmietanki kremówki.
- Zamiast boczku możesz podawać zupę z grzankami.