Wegetariańskie burgery z cukinii
2024-04-09Grillowany łosoś
2024-04-18Krokiety są rodzajem większych pasztecików, czyli zasmażanych naleśników z nadzieniem. Farsz może być wykonany z różnych składników, które decydują o smaku i aromacie, charakterze i wyrazistości tej potrawy. Po nałożeniu farszu na naleśniki, zwija się je w roladę lub kopertę, a następnie panieruje i smaży. Najpopularniejsze są krokiety z kapustą i grzybami, lub konkretnie z pieczarkami, które można jeść same, lub jako dodatek do czerwonego barszczu. We farszu może znaleźć się także mielone mięso, cebula, warzywa czy żółty ser, w różnych zestawieniach. Po usmażeniu dzięki panierce z bułki tartej uzyskuje się chrupiącą skórkę, pod którą znajduje się delikatny naleśnik z nadzieniem.
Nasza propozycja to klasyka gatunku, czyli rodzime oraz swojskie krokiety z kapustą i pieczarkami, ale smażone we frytkownicy beztłuszczowej.
Skąd pochodzą krokiety?
Krokiety, z francuskiego croquette, w dzisiejszej postaci pochodzą z Francji. Jednak prawdopodobnie już w starożytnym Rzymie obtaczano ciastem nadzienie i smażono. Z czasem ten sposób gotowania w cieście rozpowszechnił się w Europie, a w XVII lub XVIII wieku to Francuzi wymyślili dzisiejszą wersję, dodając chrupiącą panierkę z bułki tartej. Nazwa w dosłownym tłumaczeniu pochodzi od słowa croquer, oznaczającego „chrupać”. Pierwszy pisemny przepis na krokiety pochodzi z 1691 roku, został spisany w prywatnych zapiskach przez kucharza króla Ludwika XIV. Od tego czasu na całym świecie pojawiły się regionalne, różne wersje krokietów, zwłaszcza w kwestii nadzienia. W kuchni polskiej znane są już od stuleci, i jest to bardzo popularna potrawa.
Jak prawidłowo zwijać krokiety?
Jak można się domyślić, kluczową kwestią w kwestii zwijania krokietów są same naleśniki. Najlepiej, jeśli są nie za duże, a cienkie i elastyczne. Dlatego warto wykorzystać tu swoje sprawdzone przepisy na naleśniki. Powinny przy tym być smażone na małej ilości oleju. Po usmażeniu dobrze jest układać je jeden na drugim, żeby zachowały sprężystość. Dzięki temu będą łatwiej się zwijać, tworząc ładne roladki. Farsz powinien być równomiernie i cienko rozsmarowany, z zachowaniem wolnych brzegów. Następnie należy założyć do środka dwa przeciwne boki, na szerokość mniej więcej dwóch centymetrów. Potem od jednego z pozostałych boków zwijać delikatnie, ale dość zwięźle naleśniki w rulony.
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Kategoria: krokiety, krokiety z kapustą i pieczarkami, pieczarki, kapusta, obiad, kolacja, przystawka, przepisy, frytkownica beztłuszczowa, air fryerStopień trudności średni6
porcje1
godzina50
minut1
godzina10
minutSkładniki
- Naleśniki:
szklanka mąki – 250 g
około 250 ml mleka i 100 ml wody gazowanej
1 jajko
szczypta soli
olej roślinny do smażenia
- Farsz do krokietów:
250 g kapusty kiszonej
250 g pieczarek
1 duża cebula
łyżka masła
pieprz i sól
olej do smażenia
2 jajka
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie połącz za pomocą trzepaczki lub miksera do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być gładkie i lejące, dość rzadkie, żeby dobrze rozprowadzało się na patelni dla uzyskania cienkich naleśników.
- Odstaw ciasto na pół godziny, w tym czasie przygotuj farsz do krokietów.
- Kiszoną kapustę ugotuj do miękkości – około 40 minut.
- Odcedź, dodaj masło, pieprz oraz sól i wymieszaj, odstaw do wystudzenia.
- Oczyść pieczarki i pokrój w nieduże plasterki.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni na oleju podsmaż cebulkę do zeszklenia.
- Dodaj pieczarki, wymieszaj i smaż parę minut, aż całkowicie odparuje z nich woda, pod koniec możesz delikatnie pieczarki posolić.
- W międzyczasie kapustę dość drobno posiekaj.
- Dodaj kapustę do pieczarek, wymieszaj i smaż około 10 minut często mieszając.
- Pod koniec spróbuj farsz, i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem, odstaw do wystudzenia.
- Na patelni rozsmaruj ręczniczkiem papierowym niewielką ilość oleju.
- Przed smażeniem każdego naleśnika przemieszaj ciasto.
- Nalewaj odpowiednią ilość ciasta i smaż cienkie naleśniki.
- Na każdym naleśniku równomiernie rozłóż warstwę farszu – około 2 łyżki, zależnie od wielkości naleśników.
- Zwijaj każdy formując krokiety.
- Na jednym talerzu roztrzep jajka, na drugi wysyp bułkę tartą.
- Obtaczaj każdy krokiet w jajku i w bułce.
- Smaż partiami we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 180ºC około 15 minut, w połowie odwracając krokiety.
Uwagi
- Dolewaj mleko i wodę gazowaną do ciasta na naleśniki stopniowo, żeby dać taką ilość płynów, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję.
- Do ciasta możesz dodać łyżkę oleju, żeby nie przywierało do patelni.
- Możesz po zagotowaniu, gotować kapustę na małym ogniu około pół godziny, żeby stała się jedynie na wpół miękka.