Smoothie marchewkowe z jabłkiem
2024-05-13Koktajl z melonem
2024-05-14Smoothie to rodzaj zimnego napoju, który przygotowuje się ze zmiksowanych owoców i warzyw z wodą lub skruszonym lodem. Niekiedy, jeśli składniki pozwalają uzyskać gładką konsystencję, pomija się wodę. W przeciwieństwie do koktajli, których bazą jest mleko, jogurt, maślanka lub kefir, jest to napój z zasady bezmleczny. Dlatego smoothie (a w tym morelowe smoothie) to idealna oraz orzeźwiająca propozycja na upalne lato. Tym bardziej, jeśli wykorzysta się sezonowe, letnie owoce jakimi są morele. Taki napój od razu przywiedzie na myśl wakacyjne klimaty. Zwłaszcza z dodatkiem banana i pomarańczy.
My proponujemy właśnie morelowe smoothie. To pyszne i pełne słodyczy owoce, które można jeść na surowo. Popularne są także morele suszone, które tak jak świeże, są źródłem między innymi witamin i makroelementów. Poza tym można wykorzystywać je do deserów i przetworów, dobrze komponują się też z mięsem. Świetnie sprawdzą się także do przygotowania smoothie i koktajli przy pomocy blendera.
Morele wykazują wiele korzystnych właściwości. Pomarańcza to bogate źródło witaminy C, a także innych witamin i minerałów, podobnie jak banan.
Morela – występowanie
Morela jest rośliną z rodziny różowatych, zaliczaną do rodzaju śliwa. Owoce drzewa morelowego to kuliste pestkowce z pomarańczową, lekko rumianą, aksamitną skórką. Pomarańczowy lub żółty miąższ jest soczysty oraz słodki, w smaku zbliżony do słodkich śliw. Pochodzi z Azji, a konkretnie z jej południowo – wschodnich obszarów, i tam rośnie w naturze. Stamtąd stopniowo przywędrowała do Europy, głównie w rejon basenu Morza Śródziemnego, a potem do Ameryki. Obecnie morela jest wpisana do rejestru roślin uprawnych Unii Europejskiej. Głównym producentem świeżych oraz suszonych moreli jest Turcja, ale też Włochy i Iran. W Polsce najczęściej uprawia się morelę pospolitą.
Warto dodać, że drzewo morelowe jest bardzo efektowne w porze kwitnienia. Jeszcze przez rozwinięciem się liści, pojawiają się piękne, białe lub różowe kwiaty. W naturze może osiągać wysokość nawet do 8 metrów, choć w uprawie przeważnie są to drzewa niższe.
Ciekawostka: W kalendarzu świąt nietypowych 9 stycznia przypada Dzień Moreli, a także Dzień Sprzątania Biurka, Rotacji Ziemi i… Elvisa Presleya!
Właściwości moreli
Ze względu na swój wygląd, morele kojarzone mogą być z nektarynkami i brzoskwiniami. W porównaniu do tych ostatnich, są trochę bardziej kaloryczne, ale zawierają 25 razy więcej witaminy B2. Poza tym to źródło innych witamin z grupy B, witaminy C i E, beta-karotenu, błonnika, fenoli, pektyn i przeciwutleniaczy, a także minerałów takich jak fosfor i żelazo, oraz sporej dawki potasu. Te owoce wykazują wiele właściwości prozdrowotnych oraz korzystny wpływ na nasz organizm, a przy tym są niskokaloryczne i mają niski ładunek glikemiczny. Choć suszone morele znacznie zwiększają kaloryczność, z 50 do 300 kcal na 100g, ale też wzrasta w nich poziom niektórych składników odżywczych.
Morelowe smoothie
Kategoria: smoothie, morelowe smoothie, koktajl, morele, owoce, deser, przepisy, nutri, blenderStopień trudności łatwy2
porcje10
minut170
kcalSkładniki
400 g dojrzałych moreli
1 banan
sok z dwóch dużych, soczystych pomarańczy
woda w razie potrzeby
opcjonalnie łyżka syropu z agawy
Przygotowanie
- Morele umyj, obierz i wypestkuj, pokrój w ćwiartki.
- Banana obierz i pokrój w kawałki.
- Zmiksuj w blenderze owoce z sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
- W razie potrzeby dodaj tyle wody, żeby uzyskać pożądaną konsystencję.
- Dopraw smoothie do smaku syropem.
Uwagi
- Dodaj taką ilość wody, żeby uzyskać pożądaną konsystencję.
- Zamiast wody możesz użyć mleka roślinnego.