Pieczona dynia na śniadanie
2022-09-29Pieczone frytki z dyni
2022-09-29Potrawy z dyni to idealna propozycja na jesienny obiad – smaczny i zdrowy. Możesz przygotować curry, z dynią, indykiem i zaskoczyć swoich najbliższych.
Curry z dynią i indykiem
Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności ŚredniPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
40
minutCzas smażenia
10
minutKalorie
560
kcalSkładniki
300 g dyni np. Hokkaido pokrojonej w kostce.
700 g filetu z indyka
sól i pieprz
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżeczki pasty curry
100 ml gorącego bulionu warzywnego / ew. wody
łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki curry
100 ml mleczka kokosowego
ryż
Przygotowanie
- Filet z indyka:
- Filet z indyka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
- Oliwę, pastę curry, kurkumę, curry, sól i pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszaj w małej miseczce.
- Następnie powstałym sosem natrzyj indyka i odstaw go na minimum 30 minut.
- Możesz też mięso przygotować dzień wcześniej i w pojemniku próżniowym przechować przez noc w lodówce.
- Dynia:
- Dynię obierz i pokrój w kostkę. Możesz również użyć mrożonej (już obranej i pokrojonej) dyni.
- rozgrzanej patelni miedzianej z odrobiną tłuszczu, podsmaż dynię ok. 4 minut (mrożoną trochę dłużej).
- Następnie zdejmij dynię z patelni i zblenduj ją na gładką masę.
- Przygotowanie potrawy:
- Na tę samą patelnię przełóż przygotowanego wcześniej indyka i usmaż go z każdej strony (nie dodawaj więcej tłuszczu).
- Kiedy indyk już nie będzie surowy, dodaj zblendowaną dynię i wymieszaj.
- Duś pod przykryciem około minuty. Następnie dodaj bulion warzywny. Pamiętaj, że im więcej dodasz bulionu tym sos będzie rzadszy.
- Zagotuj. Na sam koniec dodaj mleko kokosowego, które złagodzi pikantność potrawy.
- Im mniej mleka kokosowego dodasz tym potrawa będzie bardziej ostra.
Uwagi
- Danie świetnie smakuje z ryżem. Smacznego!