Doskonały stek Porterhouse
2022-10-11Ziemniaki z kiełbaskami lub tofu z patelni
2022-10-11Stek cielęcy z borowikami – sama nazwa brzmi już fantastycznie, gwarantujemy, że smakuje jeszcze lepiej. Dzisiaj proponujemy łatwe do przygotowania danie, które idealnie sprawdzi się na obiad w dobrym towarzystwie. Sekret smaku tkwi w świeżych borowikach.
Stek cielęcy z borowikami
Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności ŚredniPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
45
minutCzas pieczenia
12
minutSkładniki
600 g borowików
400 g steków cielęcych
1 ząbek czosnku
Mąka
Oliwa z oliwek
20 g masła
Pieprz i sól
Świeża natka pietruszki
Przygotowanie
- Grzyby:
- Borowiki dokładnie umyj i oddziel szypułkę od kapelusza i pokrój łodyżki w plastry (możesz też użyć suszonych grzybów, po ich wcześniejszym namoczeniu).
- Na średnim ogniu podsmaż posiekany czosnek na patelni z odrobiną oliwy z oliwek i dodaj grzyby.
- Posyp solą i pieprzem i często mieszaj.
- Gdy grzyby będą gotowe, posyp je posiekaną natką pietruszki i przełóż do miski, aby ostygły.
- Stek:
- Stek posól i popieprz z obu stron oraz oprósz go mąką.
- Na patelni na której przygotowałeś grzyby, roztop masło i połóż na nim steki i smaż z obu stron na średnim ogniu, aż steki nabiorą złocistego koloru.
- Dodaj grzyby na patelnię, a następnie ponownie przypraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za stosowne) i duś na wolnym ogniu przez kilka minut, aby wydobyć głębię smaku.
Uwagi
- Przed podaniem możesz dodać jeszcze trochę posiekanej natki pietruszki.