Koktajl oczyszczający organizm z toksyn
2023-01-10Koktajl wzmacniający odporność
2023-01-11Kremowe zupy stwarzają możliwość na delektowanie się aksamitną konsystencją oraz różnorodnymi smakami i aromatami. Dzięki swojej formule, zupy kremy są okazją do podania warzyw w innej postaci niż w całości. Jest to dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za jedzeniem tradycyjnych warzyw. A także świetny pomysł na to, żeby przemycić je do diety małych dzieci.
Warzywne zupy kremy to źródło cennych witamin i minerałów. Nie są zbyt pracochłonne, a przy tym smaczne i pożywne. Rozgrzewające czy chłodniki, ostre czy o łagodnym smaku – kremowe zupy to świetna propozycja na przystawkę, a nawet przekąskę w ciągu dnia.
Zupa krem z brokuła jest bardzo wartościowa. Brokuł jest jednym z najzdrowszych i prozdrowotnych warzyw. Stanowi źródło cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Seler naciowy także dostarczą witamin i minerałów oraz antyoksydantów.
Zupa krem z brokułów
Kategoria: Przepisy, ZupyStopień trudności Łatwy2
porcje30
minut50
kcalSkładniki
300 g brokuła
1 pietruszka
1 seler naciowy
1 ząbek czosnku
mała cebula
500 ml bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
sól i pieprz
opcjonalnie kilka listów świeżej bazylii
Przygotowanie
- Na oliwie podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek.
- Pokrój pietruszkę w drobne kawałki i dodaj do podsmażonej cebuli.
- Smaż aż pietruszka lekko zmięknie, dodaj pokrojony seler naciowy.
- Brokuła rozdziel na różyczki i włóż na patelnię.
- Chwilę podduś warzywa, zalej gorącym bulionem, dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj aż warzywa będą miękkie, odstaw do wystygnięcia.
- Zmiksuj zupę, przed podaniem ponownie podgrzej.
Uwagi
- Rada: Zupę krem z brokuła możesz podawać z tartym parmezanem, grzankami, prażonymi ziarnami słonecznika lub świeżymi ziołami. Oprócz soli i pieprzu, możesz do przyprawienia zupy użyć ulubionych przypraw.