Chłodnik z ogórkiem i awokado
2023-03-07Zupa krem z selera
2023-03-07Zupy kremy można przyrządzać na wiele sposobów i z różnych składników. Najczęściej są to warzywne dania. Smaczne, aksamitne i rozgrzewające. Świetnym dodatkiem do kremowych zup są grzanki oraz świeże zioła. To dobry pomysł na pierwsze danie lub samodzielną przekąskę. Tym bardziej, gdy jest to orzeźwiająca zupa krem o lekkim smaku cytrynowym.
Kwaśny smak cytryny i jej soku nie każdego przekonuje. Dlatego nasza propozycja to lekko cytrynowa zupa krem na bazie kalafiora i warzyw. Kalafior jest popularny jeśli chodzi o przygotowywanie zup, także kremów. To niskokaloryczne warzywo i źródło witamin, białka, węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Wykazuje właściwości prozdrowotne i ma wysoką wartość odżywczą. Dodatek cytryny zapewni zupie nieco świeżości.
Cytrynowa zupa krem z kalafiora
Kategoria: obiadStopień trudności średni4
porcje1
godzina40
kcalSkładniki
1,5 litra ml bulionu warzywnego
1 duży kalafior około 700 g
3 średnie ziemniaki
1 mała pietruszka
1 seler naciowy
kilka gałązek natki pietruszki
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
masło
szczypiorek
sok i starta skórka z połowy średniej cytryny
sól i pieprz
200 ml śmietanki 30 %
Przygotowanie
- Odkrój z kalafiora różyczki.
- Pokrój ziemniaki w kostkę, a a selera naciowego i pietruszkę w plasterki.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Sparz cytrynę, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z połowy cytryny.
- W garnku na maśle zeszklij cebulę, dodaj czosnek, wymieszaj i chwilkę smaż.
- Dodaj ziemniaki oraz selera i smaż kilka minut.
- Wrzuć kalafiora i zalej bulionem.
- Wlej sok z cytryny i startą skórkę.
- Dodaj natkę pietruszki w pęczku.
- Zagotuj i na małym ogniu gotuj około 20 minut aż warzywa zmiękną.
- Pod koniec gotowania wyjmij natkę pietruszki i dodaj zahartowaną śmietankę.
- Zmiksuj wystudzoną zupę w blenderze.
- Jeśli zupa krem będzie za gęsta, dodaj bulionu lub śmietanki.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj zupę posypaną pieprzem z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.
Uwagi
- Możesz zrobić taką ilość zupy zachowując proporcje, że zmieści się w blenderze lub miksować na 2 razy. Dla uzyskania gładkiego kremu, po zblendowaniu możesz przetrzeć zupę przez sito.