Chłodniki to idealne dania na upalne dni. Są to zupy podawane na zimno, także schłodzone. Przyrządza się je ze zmiksowanych, startych lub poszatkowanych warzyw i owoców. Można je łatwo oraz szybko przygotować z najróżniejszych składników i zestawień. Nie potrzeba używać kuchenki czy piekarnika, wystarczy do tego blender. Najbardziej klasyczny chłodnik powstaje na bazie buraków i jogurtu naturalnego, zwykle z dodatkiem ogórka, rzodkiewki, koperku i szczypiorku. Często podawany jest z ugotowanych jajkiem. Nasza propozycja to mniej klasyczny chłodnik z ogórka i awokado.
Ogórki gruntowe są zdrowsze od szklarniowych. Oczyszczają organizm z wody i mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają wiele cennych substancji oraz składników, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Tropikalny owoc awokado jet uznawany za najzdrowszy. Również jest źródłem wielu cennych składników, witamin i minerałów.
2
porcje15
minut70
kcal1 duże, dojrzałe awokado
4 średnie ogórki gruntowe
pół małej cebuli czerwonej
400 ml jogurtu naturalnego
sok z połowy limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
pół szklanki listków mięty
łyżka posiekanego koperku
szczypta soli i pieprzu