Sałatka z owoców egzotycznych
2023-03-27Krem szczawiowy
2023-03-27Zupy kremy to zwykle warzywne potrawy, które są aksamitne, sycące i rozgrzewające. Można je przygotować na wiele sposobów, używając różnych składników. Wystarczy dodatek grzanek oraz świeżych ziół i pierwsze danie gotowe. Kremowa zupa może też być samodzielną przekąską. Nasza propozycja to krem z groszku cukrowego. Co ciekawe, cukrowy to nie to samo co zielony groszek. Jest to odmiana cukrowa grochu. W odróżnieniu od zielonego, nie ma wyściółki pergaminowej i można go spożywać w całości, razem ze strąkiem który jest jadalny, także na surowo.
Groszek cukrowy jest smaczny i zdrowy, a przy tym ma ładny kolor. Jest niskokaloryczny i sycący, dostarcza wartości odżywczych i zawiera dużo białka oraz błonnika. Jest też źródłem witamin, minerałów, luteiny, kwasu foliowego i antyoksydantów. Jako chrupiące warzywo może być dodatkiem do sałatek, można go gotować na parze czy podsmażać na maśle. To także świetny dodatek do mięs, makaronów, ryżu i zup. Można też przygotowywać z niego pyszne zupy kremy.
Krem z groszku cukrowego
Kategoria: Przepisy, ZupyStopień trudności łatwy2
porcje30
minut100
kcalSkładniki
500 g groszku cukrowego
2 ziemniaki
1 cebula
odrobina masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz
posiekany szczypiorek
bulion warzywny
Przygotowanie
- Groszek cukrowy umyj, obierz z włókien i odetnij końcówki.
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle do zeszklenia.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Dodaj ziemniaki oraz groszek do cebuli i zalej bulionem do wysokości warzyw.
- Gotuj przynajmniej 15 minut do miękkości.
- Zupę zmiksuj w blenderze, dodaj jogurt, dopraw solą oraz pieprzem i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
Uwagi
- Możesz kilka sztuk groszku cukrowego zblanszować we wrzątku i podawać na zupie. Dla podbicia smaku, do gotowania możesz dodać liść laurowy i ziele angielskie. Możesz najpierw zagotować ziemniaki, potem dodać groszek i gotować do miękkości.