Zupy kremy najczęściej przygotowuje się z warzyw. Są pożywne, smaczne i rozgrzewające. Podawane z grzankami i świeżymi ziołami mogą być pierwszym daniem lub niezależną przekąską w ciągu dnia. Oczywiście składniki mogą być różne. Nasza propozycja to mniej klasyczna zupa, czyli krem szczawiowy. Podawana z jajkiem, szpinakiem i świeżym koperkiem z powodzeniem może zastąpić tradycyjny żurek. Szczaw można zbierać już wczesną wiosną, kiedy liście są najsmaczniejsze i najmniej kwaśne.
Szczaw jest rośliną o wielu walorach zdrowotnych, ale też smakowych. Ta roślina zielona z rodziny rdestowatych ma wiele gatunków, z których za jadalne uznawane są szczaw zwyczajny, ogrodowy i tarczolistny. Szczaw można spotkać w wielu miejscach, zwłaszcza na łąkach, pastwiskach i nieużytkach. Jego nie w pełni dojrzałe liście są bogate w witaminy i składniki mineralne. Przetwory ze szczawiu warto wprowadzać do diety, ze względu na prozdrowotny wpływ szczawiu na zdrowie. Liście są niskokaloryczne i wykazują działanie antyoksydacyjne, zawierają też dużo witaminy C.
2
porcje40
minut25
kcallitr bulionu warzywnego
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
mały kawałek selera
kawałek białej części pora
2 pęczki szczawiu, około 250 g
1 mała cebula
100 ml śmietanki 30%
łyżka masła
sól i pieprz
1 jajko ugotowane na twardo
chrzan
świeży koperek