Pieczony brokuł z orzeszkami ziemnymi i chili
2023-03-29Kotlety rybne
2023-04-13Sos grzybowy kojarzy się z Wigilią. Jest wtedy przygotowywany z grzybów suszonych. W ten sposób można go również przyrządzać w ciągu roku poza sezonem. W sezonie warto skorzystać z dostępności i smaku świeżych grzybów. Prawdziwki czy podgrzybki, ich aromat sprawi, że sos ze świeżych grzybów nabierze głębokiego smaku. Będzie pyszny i można go szybko przygotować. Sos grzybowy świetnie pasuje do pieczonych i smażonych mięs, można go podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami, plackami ziemniaczanymi czy makaronami.
Sos ze świeżych grzybów
Kategoria: PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
50
minutCzas gotowania
30
minutSkładniki
500 g świeżych borowików
2 średnie cebule
2 małe ząbki czosnku
50 g masła
30 g mąki
szklanka bulionu grzybowego lub warzywnego
natka pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie
- Oczyść grzyby i pokrój w mniejsze kawałki.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę do zeszklenia, dodaj przepuszczony przez praskę czosnek i smaż chwilę.
- Dodaj grzyby i podsmaż około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Podlej bulionem i duś grzyby, aż będą miękkie.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę i odrobinę wywaru, wymieszaj i chwilkę podsmażaj.
- Zapraw sos grzybowy zasmażką z mąki i zagotuj.
Uwagi
- Zamiast zasmażką z mąki, możesz zaprawić sos śmietaną zmieszaną z 2 łyżkami wywaru z sosu. Zamiast borowików, możesz użyć podgrzybków.