Koktajl truskawkowy z bananem
2023-05-23Pomidorowe placuszki z serem feta
2023-06-13Jajka przygotowywane w różny sposób to jeden z najpopularniejszych przysmaków śniadaniowych. Jedną z form przyrządzania takich potraw są omlety lub placuszki podobne do omletu z masy jajecznej, do której można dodać różne składniki wytrawne, a także słodkie. Nasza propozycja na śniadanie, ale też lunch i przekąskę w ciągu dnia, to placuszki z masy jajecznej z serami, zapiekane z brokułem i boczkiem. Bardzo szybko i łatwo można je przygotować w opiekaczu do jajek Home Vero Egg Bite Maker. Oczywiście do placuszków możesz użyć innych, ulubionych serów oraz składników.
Jajeczne placuszki z bekonem i brokułami
Kategoria: Przepisy, Przystawki, ŚniadaniaStopień trudności łatwyPorcje
8
porcjeCzas przygotowania
15
minutSkładniki
4 duże jajka
2 różyczki ugotowanego brokuła
2 ugotowane, pokrojone w kostkę plastry boczku
2 łyżki utartego sera cheddar
2 łyżki twarogu
mielony pieprz i sól
oliwa w sprayu
Przygotowanie
- Jajka, ser i twarożek wymieszaj w misce lub zmiksuj w blenderze do całkowitego połączenia, dodaj sól oraz pieprz i wymieszaj.
- Na płytę grzewczą opiekacza wlej kubek wody.
- Wnętrze silikonowych kubków spryskaj oliwą w sprayu.
- Na dnie silikonowych kubków ułóż rozdrobnione brokuły i pokrojony boczek.
- Wlej do kubków mieszaninę jajek i serów do pełna.
- Gotuj placuszki przez około 10-12 minut.
Uwagi
- Jeśli wolisz bardziej gładkie placuszki, możesz brokuła i bekon wymieszać lub zmiksować z masą jajeczną. Możesz pominąć dodanie do masy twarogu. Jeśli tylko roztrzepiesz jajka i wymieszasz z serem cheddar, uzyskasz w placuszkach kawałki ciągnącego się sera.