Koktajle owocowe smakują i dzieciom i dorosłym. Można je zabierać ze sobą na wynos, do szkoły, pracy czy na treningi. Zależnie od owoców i innych składników, takie koktajle są źródłem cennych wartości oraz składników odżywczych. Ta zdrowa i pożywna przekąska zawiera między innymi
sporo witamin, minerałów i energii. Zaletą jest możliwość dodania do owoców składników dostarczających dodatkowych wartości odżywczych. Przygotowanie owocowego koktajlu zajmuje przy tym tylko kilka chwil. Nasza propozycja to koktajl truskawkowo-bananowy, pożywny, szybki i prosty. Najlepiej smakuje w sezonie gdy truskawki są świeże.
Truskawki to jedne z ulubionych owoców wielu osób. Cenione są za walory smakowe i słodycz, są przy tym niskokaloryczne i dostarczają witamin, minerałów, błonnika oraz antyoksydantów. Banany to źródło witamin, minerałów tryptofanu i cukrów prostych, polecane są szczególnie sportowcom. Połączenie polskich truskawek z egzotycznym bananem to jednak świetna przekąska dla każdego.
4
porcje10
minut100
kcal150 ml mleka
150 ml jogurtu naturalnego
300 g truskawek
1 dojrzały banan
opcjonalnie miód lub brązowy cukier