Jak schudnąć z brzucha i ud? Poznaj nasze rady
2023-06-29Działka rekreacyjna – wszystko co musisz wiedzieć o aranżacji działki
2023-06-29Czym dokładnie jest popcorn i jakie ma właściwości?
Popcorn to jeden z najbardziej integralnych elementów szeroko pojętej kultury oglądania filmów. Trudno wyobrazić sobie bez niego kasy w kinach, mało który seans obywa się bez dźwięków chrupania tej kukurydzianej przekąski. To jedna z najpopularniejszych, słonych przekąsek na całym świecie, ale pewnie mało kto wie, że popcorn ma pewne właściwości i wartości odżywcze.
Popcorn jest źródłem błonnika pokarmowego, czyli cennego składnika odżywczego wpływającego na krążenie i trawienie. Dostarcza również polifenole, związki przeciwutleniające wolne rodniki. W popcornie są także składniki mineralne i witaminy. Jest mangan na mocniejsze kości, tkanki oraz stawy i na lepszą pracę układu nerwowego.
Jednak co do wartości, wiele zależy od sposobu przygotowania popcornu. Ten w kinach ma dużą zawartość tłuszczu, co jest kaloryczne i mało zdrowe. Popularny sposób to prażenie popcornu w mikrofalówce lub piekarniku. Okazuje się, że można zrobić popcorn na patelni lub w garnku.
Popcorn zrobiony w domu może być zdrowszy niż w kinie, szczególnie jeśli przygotujemy go bez tłuszczu i dodamy mało soli. Do tego jednak potrzebne są patelnie z nieprzylegającą powłoką, na której można smażyć bez tłuszczu. Wystarczy co kilka sekund potrząsać patelnią, żeby popcorn się nie przypalił. Tradycyjnie jednak praży się go na niewielkiej ilości tłuszczu. Sprawdźmy właśnie tą metodę przyrządzania popcornu na patelni.
Jak zrobić popcorn na patelni?
Jak uprażyć popcorn na patelni? Choć z popcornem zazwyczaj kojarzą nam się masywne maszyny, które wypluwają ogromne ilości prażonej kukurydzy w oka mgnieniu, to w domowych warunkach także można go uprażyć. Przepis na popcorn można wykonać z łatwością, umilając sobie np. leniwy wieczór przed ekranem telewizora, także w rodzinnym czy towarzyskim gronie. Jest to świetna przekąska do przygotowania samodzielnie, prażenie popcornu jest dziecinnie proste.
Jest to banalna przekąska, która wymaga praktycznie minimalnego przygotowania. Lista składników jest bardzo krótką. Popcorn powstaje w wyniku prażenia ziaren kukurydzy, które po chwili przyjmują słynną formę białych, sprężystych kawałków o pękatej formie i nieregularnym ukształtowaniu.
Najprostszy sposób na zrobienie popcornu to mikrofalówka. Nie każdy jednak ją ma i nie jest to najzdrowsza metoda. Można skorzystać z prostego sposobu jakim jest prażenie popcornu na patelni, w tradycyjny sposób lub w piekarniku jeśli jest żaroodporna.
Jak widać do przyrządzenia tej przekąski wystarczy jedynie dobra, duża i solidna patelnia z pokrywką. W roli tej doskonale sprawdzi się patelnia Cerafit Steel 28 cm, którą można znaleźć w naszym sklepie. Warstwowe dno świetnie i równomiernie przewodzi ciepło. Wysoka krawędź zapewnia wygodne smażenie.
Jest to żaroodporna patelnia ceramiczna z odporną na zarysowania i przywieranie powierzchnią oraz ergonomicznym i antypoślizgowym, zdejmowanym uchwytem. Dzięki temu można uprażyć popcorn tradycyjnie i w piekarniku. Szklana pokrywa pozwala na wygodne podglądanie jak praży się popcorn.
Ponieważ patelnia Cerafit Steel ma nie przylegającą powłokę, nie potrzeba do smażenia tłuszczu. Jednak jeśli ktoś chce, może cieniutko posmarować nim dno. Bez tłuszczu można przygotować zdrowy popcorn na patelni.
Przepis na popcorn na patelni
Składniki
Paczka z ziarnami popcornu: 100g
Sól himalajska: szczypta do smaku
Ser typu parmezan: 1/2 szklanki
Bazylia i oregano: szczypta o smaku
Oliwa z oliwek: dwie łyżeczki
Przygotowanie
- Na rozgrzaną patelnię wylej i rozprowadź kolistymi ruchami dwie łyżki oliwy z oliwek.
- Ziarna kukurydzy wysyp na patelnię i równo rozprowadź po jej powierzchni, pamiętając o szczypcie soli.
- Obserwuj proces prażenia się kukurydzy, przykrywając patelnię przezroczystą pokrywką.
- Wsyp drobno posiekany parmezan wedle uznania, odpowiadający np. 1/3 kubka, dalej praż. Pod koniec prażenia zmniejsz ogień i dodaj oregano.
- Wysyp gotowy popcorn do miski i gotowe!
Jak zrobić popcorn na patelni aby się nie przypalił?
Temperatura smażenia nie powinna być zbyt wysoka, ważny jest odpowiedni tłuszcz. Jaki tłuszcz jest najlepszy do zrobienia popcornu na patelni? Zwykłe masło może skutkować przypaleniem popcornu. Najlepsze będzie masło klarowane dla uzyskania maślanego popcornu, ale też oliwa, ciekawego smaku może nadać olej kokosowy.
Ile oleju potrzeba do zrobienia popcornu na patelni? Całe dno patelni powinno być pokryte tłuszczem, tak na 1 – 2 mm. Po wlaniu na patelnię tłuszczu podgrzewamy go do około 160º. Wrzucamy kukurydzę, można zmniejszyć ogień. Ziarna rozprowadzić równomiernie, żeby nie były całe skąpane w tłuszczu. Przykryć patelnię pokrywką, żeby po chwili usłyszeć charakterystyczny odgłos strzelającego popcornu.
Uprażony popcorn na patelni będzie gotowy, kiedy strzały zmaleją do co kilku sekund i będą tylko pojedyncze. Po zdjęciu patelni z palnika zostawić ją przykrytą, aż strzały całkiem zanikną. Jeśli część ziarenek nie popękała, może użyliśmy za mało tłuszczu lub ogień był za mały. Następnym razem można to poprawić.
Sposoby na popcorn w nowych smakach i wariantach
Nawet tak proste dania jak popcorn na patelni można w kreatywny sposób modyfikować, dodając do nich aromatyczne składniki, które nie tylko dodadzą im wyjątkowego smaku, ale i być może będą polem wyjściowym do dalszych eksperymentów. Już nawet kina poza klasycznym, “białym” popcornem oferują też np. karmelową odmianę. W domu wystarczy zrobić na patelni karmel i wsypać do niego popcorn oraz wymieszać.
Przedstawiamy w dzisiejszym wpisie nasz przepis na popcorn z parmezanem i oregano, który niewielkim nakładem sił może w wyjątkowo ciekawy sposób poznać na nowo smak prażonej kukurydzy. Wystarczy niewielkie wydłużenie listy składników (które być może akurat masz na stanie w swojej kuchni), aby stworzyć nietypową interpretację znanej przekąski! Jak przyrządzić popcorn na patelni z parmezanem i oregano?
Popcorn w piekarniku – alternatywa dla patelni
Jak zrobić popcorn w piekarniku? Należy rozgrzać piekarnik do 200º i nastawić termoobieg dla równomiernego prażenia popcornu. Dno patelni żaroodpornej pokrywamy cienką warstwą tłuszczu. Wsypujemy porcję kukurydzy i rozprowadzamy ją równomiernie. Przykrywamy patelnię pokrywką i wkładamy do piekarnika. Kilka minut powinno wystarczyć na zrobienie popcornu.
Podobnie jak na kuchence jest gotowy gdy pojedyncze strzały są co kilka sekund. Żeby popcorn się nie przypalił, nie można go długo trzymać w piekarniku. Patelnię trzeba wyjąć, jak strzały ustaną jest gotowy do przyprawienia i zjedzenia. Smacznego!