Koktajl ananasowy z jabłkiem
2023-07-11Koktajl brzoskwiniowy
2023-07-11Warzywne koktajle to zwykle bomba witaminowa, dostarczająca również wiele innych składników odżywczych. Mogą wspierać dietę, wykazywać konkretne właściwości lub być po prostu pyszne. To szybki i zdrowy sposób na pożywne śniadanie, przekąskę albo lunch. Można je łatwo przygotować w blenderze i nawet zabrać na wynos. My proponujemy koktajl brokułowy. Warto dodać, że brokuł jest uważany za jedno z najzdrowszych oraz prozdrowotnych warzyw. Warto go więc włączyć do diety.
Brokuł to źródło wielu cennych substancji odżywczych, witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Wartości odżywcze zachowuje zarówno surowy jak i gotowany. Seler naciowy podobnie jak brokuł jest niskokaloryczny i też zawiera dużą ilość witamin oraz składników mineralnych.
Koktajl brokułowy z selerem naciowym
Stopień trudności łatwy4
porcje10
minut50
kcalSkładniki
1 średni brokuł – około 0,5 kg
4 łodygi selera naciowego
300 ml niegazowanej wody mineralnej
2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie
- Brokuła rozbierz na różyczki i umyj, jeśli są duże przekrój je na pół.
- Umyj łodygi selera i usuń grube włókna, pokrój w kawałki.
- Warzywa wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj wodę oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj w blenderze.
Uwagi
- Do przygotowania koktajlu w sezonie możesz dodać także 2 świeże ogórki szklarniowe. Użyj tyle wody, żeby uzyskać pożądaną konsystencję koktajlu. Po dodaniu wody możesz koktajl dosolić do smaku.