Pieczona kukurydza z masłem
2023-07-25Placuszki krabowe
2023-08-01Jak powszechnie wiadomo ryby są bardzo zdrowe i warto je regularnie włączać do diety. Do jednych z nich należy dorsz, zwłaszcza atlantycki. Ma mięso delikatne w smaku bez posmaku mułu. Jest bogaty w pełnowartościowe białko, witaminy i minerały oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Sposobem na jeszcze zdrowsze spożywanie ryb jest przygotowywanie ich we frytkownicy beztłuszczowej. Nasza propozycja to dorsz z bazylią cytrynową i batatami. Bataty zawierają witaminy z grupy B i E, beta-karoten, przeciwutleniacze i nieznaczną ilość błonnika. Bazylia cytrynowa ma taki właśnie aromat, który świetnie sprawdza się do ryb. Do tego ma właściwości lecznicze i prozdrowotne, zawiera witaminy, minerały i błonnik.
Dorsz smażony z bazylią cytrynową
Stopień trudności łatwy4
porcjeSkładniki
400 g fileta z dorsza
400 g batatów
2 łyżki soku z cytryny
świeża bazylia cytrynowa – kilka listków na każdy kawałek ryby
pieprz czarny i sól
olej
Przygotowanie
- Dorsza umyj, osusz i podziel na równe kawałki.
- W misce wymieszaj z odrobiną oleju przyprawy i drobno posiekane listki bazylii.
- Każdy kawałek z obu stron skrop sokiem z cytryny, odstaw na chwilę, a następnie natrzyj przyprawami z bazylią.
- Bataty umyj, osusz i pokrój w pionowe słupki jak frytki, lekko posyp solą oraz pieprzem i skrop olejem.
- Smaż rybę razem z batatami obok siebie we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do 180ºC około 10-15 minut, żeby ryba się nie rozpadła.
- W połowie smażenia przewróć rybę i przemieszaj bataty.
Uwagi
- Dorsza i bataty możesz smażyć partiami po jednej warstwie. Zamiast zwykłego pieprzu możesz użyć pieprz cytrynowy, a także dodać do marynaty trochę czosnku granulowanego. Możesz podawać rybę z kilkoma świeżymi listkami bazylii cytrynowej.
1 Comment
pytanie.
wiecie może gdzie można kupić BAZYLIE CYTRYNOWĄ???
bo ja takiej nigdy nie widziałem/łam