Racuchy z dyni
2023-09-21Stek z kalafiora
2023-09-21Nuggetsy to rodzaj przekąsek z mięsa kurczaka pozbawionego kości, panierowanych i smażonych w głębokim tłuszczu, a rzadziej pieczonych. Jest to jednak posiłek z rodzaju fast-food. Dlatego my proponujemy przygotowanie domowych nuggetsów, można mieć wtedy pewność co do użytych składników. Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej będą także dużo zdrowsze, chrupiące z zewnątrz i soczyste w śrosku. Najczęściej do nuggetsów wykorzystywany jest filet z piersi kurczaka. Na panierkę użyjemy płatków kukurydzianych.
Drób to w Polsce do jedno z najpopularniejszych mięs. Dostarcza wielu składników odżywczych, białka, witamin i minerałów. Warto dodać, że drób jest mięsem bezpiecznym dla dzieci. Mięso smażone bez tłuszczu z wykorzystaniem gorącego powietrza może zachować więcej wartości odżywczych. Płatki kukurydziane są źródłem wielu witamin i mikroelementów. Są jednak kaloryczne, więc też sprawdzi się taki sposób smażenia.
Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych
Stopień trudności łatwy6
porcje25
minut15
minutSkładniki
2 filety z piersi kurczaka
2 jajka
pół szklanki płatków kukurydzianych
papryka ostra
papryka słodka
sól i pieprz
olej rzepakowy
oliwa w sprayu
Przygotowanie
- Mięso umyj i osusz, pokrój w średniej grubości paski, a następnie w kwadraty.
- Wymieszaj olej z przyprawami, dokładnie obtocz każdy kawałek mięsa i odstaw w chłodne miejsce na pół godziny.
- Płatki kukurydziane zmiel lub dokładnie rozgnieć wałkiem kuchennym.
- Kawałki mięsa obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce.
- Smaż spryskane oliwą nuggetsy partiami, tak żeby się nie stykały, we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do 200ºC po około 7 minut na każdej ze stron, aż będą złociste i chrupiące.
Uwagi
- Zamiast piersi kurczaka, możesz użyć polędwiczek.
- Do panierki możesz dodać łyżkę zmielonego parmezanu lub innego sera lub dodać odrobinę przypraw.