Pan de Muerto – meksykański chlebek zmarłych
2023-10-10Colada morada – ekwadorski napój na bazie owoców i fioletowej mąki kukurydzianej
2023-10-10Słodka tarta dyniowa Pumpkin Pie przyrządzana jest w Stanach Zjednoczonych na Halloween i Dzień Dziękczynienia. Podstawą jest ciasto kruche i nadzienie z dyni, śmietanki oraz przypraw. Nadzienie jest delikatne niczym pudding. Dynia nie ma wyrazistego smaku, ale ten zapewniają przyprawy. Masę dyniową wlewa się na podpieczony spód i zapieka. Maślane, kruche i chrupiące ciasto oraz gładki krem dyniowy z aromatem korzennych przyprawami, to nasza propozycja na jesienne wieczory. Tarta dyniowa Pumpkin Pie dobrze smakuje podawana z ubitą, lekko posłodzoną kremówką.
Dynia to warzywo, które wykazuje korzystne działanie na organizm człowieka. Dostarcza wielu cennych składników mineralnych i witamin, jest też źródłem białka, kwasu foliowego, błonnika, niacyny i beta-karotenu.
Pumpkin Pie – tarta dyniowa z Ameryki
Stopień trudności łatwy8
porcje1
godzina30
minut1
godzina10
minutSkładniki
- Na ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
200 g schłodzonego masła
100 g cukru do wypieków lub cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
kilka łyżek zimnej wody (opcjonalnie)
- Nadzienie:
500 g dyniowego puree
2 roztrzepane jajka
250 ml śmietanki kremówki 36 %
150 g drobnego cukru
zmielone przyprawy – po szczypcie kardamonu, gałki muszkatołowej, goździków, imbiru i cynamonu.
Przygotowanie
- Przesiej mąkę i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło.
- Posiekaj energicznie nożem składniki do uzyskania wyglądu kruszonki.
- Dodaj jajko, sól oraz cukier i szybko zagnieć ciasto.
- Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- Formę do tarty posmaruj masłem i oprósz mąką.
- Ciasto rozwałkuj do grubości 3 mm i wyłóż nim formę, dokładnie oblepiając boki.
- Ciasto oprósz mąką i widelcem nakłuj delikatnie cały spód.
- Nałóż papier do pieczenia i wsyp na niego fasolę lub inny obciążnik nadający się do piekarnika.
- Piecz spód w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC 15 minut.
- Wyjmij formę, usuń obciążenie i piecz jeszcze kilka minut w temperaturze 180ºC aż spód się zarumieni.
- Dynię ugotuj w małej ilości wody i zmiksuj.
- Wszystkie składniki na nadzienie wymieszaj, na końcu dodaj dyniowe puree i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia się składników.
- Płynną masę wlej na upieczony spód.
- Piecz tartę w piekarniku nagrzanym do 200ºC 10 minut, a następnie 40 minut w temperaturze 180ºC.
Uwagi
- Ciasto kruche zagniataj szybko, bo nie powinno ogrzewać się od rąk.
- Składniki na nadzienie powinny mieć temperaturę pokojową.
- Możesz odłożyć trochę ciasta, zrobić cienkie paski na plecionkę na wierzchu tarty i dodać je przed końcowymi 40 minutami pieczenia.