Pumpkin Pie – tarta dyniowa z Ameryki
2023-10-10Wegańska zupa krem z ciecierzycy i pomidorów
2023-10-30Colada morada to tradycyjny ekwadorski napój przygotowywany na obchody Dnia Zmarłych. Ekwadorczycy świętują el Dia de los Difuntos 2 listopada, gromadzą się z najbliższymi przyjaciółmi i rodziną. Jest to dzień, w którym czci się i pamięta wszystkich bliskich, którzy odeszli, oraz odwiedza cmentarze. Święto to wiąże się z przygotowywaniem jedzenia, między innymi gęstego, fioletowego napoju. Gorąca filiżanka Colada morada często podawana jest ze słodkim pieczywem w kształcie lalek zwanych Guaguas de pan – dosłownie chlebowe dzieci. Figurki i napój pojawiają się na straganach w centrach miast i miasteczek do kilku tygodni przed 2 listopada.
Colada morada przyrządzana jest z jagód i innych owoców, fioletowej mąki kukurydzianej oraz przypraw. To bogaty, fioletowy napój owocowy, którego nazwę dosłownie tłumaczy się jako „odcedzony fioletowy”. Odnosi się to do głębokiego koloru i odcedzonych owoców. Napój ma gładką, gęstą konsystencję. Wiele składników można znaleźć w lokalnym sklepie spożywczym, ale niektóre z nich pochodzą z Ekwadoru i Ameryki Południowej. Takie jak przyprawa ishpingo czy tropikalny owoc naranjilla, znany bardziej jako psianka lulu. Można znaleźć różne wersje przepisu na ten napój. My przedstawiamy przepis na Colada morada od laylita.com. Składników i pracy jest dużo, ale może warto spróbować tego egzotycznego napoju.
Colada morada – ekwadorski napój na bazie owoców i fioletowej mąki kukurydzianej
Kategoria: Przepisy, Zdrowe koktajleStopień trudności łatwy10
porcje2
godziny1
godzina30
minutSkładniki
12 szklanek wody (8 szklanek na wodę z ananasa + przyprawy, pozostałe 4 szklanki na mieszankę jagód)
1 szklanka fioletowej mąki kukurydzianej (zamiennik czarna mąka lub skrobia kukurydziana aka maicena)
400 g miąższu naranjilla lulo świeżego lub rozmrożonego (użyj marakui lub ananasa, jeśli nie możesz znaleźć soku naranjilla lub pomiń ten składnik)
2 szklanki jeżyn mrożonych lub świeżych
2 szklanki jagód mrożonych lub świeżych
2 szklanki truskawek pokrojonych w plasterki
1 ananas obrany i wydrążony – skórka i rdzeń + 300 g miąższu pokrojonego w drobną kostkę
1 kwiat cynamonu ishpingo – cynamonowiec amerykański (pomiń, jeśli nie możesz go znaleźć)
5-6 lasek cynamonu
4-5 całych goździków
4-5 całych jagód korzennych (pomiń jeśli nie możesz znaleźć)
2 sztuki anyżu gwiazdkowatego
350-400 g cukru trzcinowego lub brązowego (dostosować do smaku)
kilka liści werbeny cytrynowej świeżych lub suszonych
kilka liści trawy cytrynowej świeżych lub suszonych
2 kawałki skórki pomarańczowej i liście pomarańczy
aromatyczne zioła arrayan ataco (przyprawa amarantus purpurowy),
dodatkowe owoce, które można dodać pokrojone: babaco, brzoskwinie, jabłka, gruszki, ciruelas
Przygotowanie
- Umieść skórki i pokrojony w plastry rdzeń ananasa, cynamon, przyprawy oraz cukier w dużym garnku z 8 szklankami wody i gotuj przez około 20-25 minut. Dodaj werbenę cytrynową, trawę cytrynową i skórkę pomarańczową. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Wyjmij i przecedź płyn ananasowy zostaw. W osobnym garnku 4 szklanki wody z jagodami i jeżynami gotuj przez około 20 minut. Zdejmij z ognia, odstaw do ostygnięcia, zmiksuj i odcedź. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z 150 ml ananasowego płynu przyprawowego, aż dobrze się rozcieńczy.
- Do dużego garnka dodaj odcedzoną mieszankę jagód, miąższ z naranjilli, pozostały płyn ananasowy i rozcieńczoną mieszankę fioletowej mąki.
- Gotuj na średnim ogniu stale mieszając aby zapobiec przywieraniu, doprowadzając do wrzenia. Dodaj kawałki ananasa i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj plasterki truskawek (i inne owoce).
- Podawaj na ciepło lub zimno.
Uwagi
- Truskawki i pozostałe owoce możesz dodać razem z ananasem na 10 minut prze końcem gotowania.
- Przepis można dostosować do własnych preferencji. Używaj zamienników proponowanych w przepisie lub pomiń jeśli nie możesz znaleźć wszystkich składników. Niektóre z nich można jednak zakupić w internecie.
- Możesz wykorzystać przepis w połowie wszystkich proporcji, z zachowaniem proporcji ananasa.