Kotlety wieprzowe ze schabu
2023-11-08Pieczone jabłka nadziewane
2023-11-08Podstawą tradycyjnych pasztetów jest rozdrobnione mięso z różnymi dodatkami i przyprawami, a także składnikami wiążącymi jednolitą masę. Pasztet zapiekany zwykle w prostokątnej foremce podaje się na ciepło lub na zimno, jako danie obiadowe, przystawkę czy dodatek do pieczywa. Podobnie jak pasztety wegetariańskie, które mogą występować w różnych wersjach. Dodatek aromatycznych przypraw do warzyw sprawia, że są smaczne i zdrowe. Nasza propozycja to wegetariański pasztet z soczewicy przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej.
Soczewica to roślina z rodziny strączkowych lubiana przez wegetarian. Jest cennym źródłem białka roślinnego, zawiera także błonnik, kwas foliowy, ryboflawiny, witaminy A, B6, C i K oraz minerały, głównie potas i fosfor. Roślina ma przy tym niski indeks glikemiczny. Rozróżnia się soczewicę żółtą, czerwoną, zieloną, brązową i czarną. Najdelikatniejszy smak ma soczewica zielona, podobnie jak czerwona nie wymaga namaczania przed gotowaniem.
Wegetariański pasztet z soczewicy
Stopień trudności łatwy8
porcje1
godzina20
minut30
minutSkładniki
200 g suchej soczewicy zielonej
2 marchewki
1 łodyga selera naciowego
100 ml passaty pomidorowej
2 jajka
2 cebule
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki pieprzu
łyżeczka soli
Przygotowanie
- Soczewicę przepłucz, wrzuć do wrzątku i gotuj około 20 minut aż będzie miękka, po ugotowaniu odcedź.
- Obrane marchewki ugotuj i zetrzyj na tarce.
- Seler naciowy i cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na dużej patelni podsmaż na 2 łyżkach oliwy cebulę wraz z selerem około 10 minut, pod koniec dodając czosnek.
- Dodaj ugotowane marchewkę i soczewicę, passatę pomidorową, papryki, sól oraz pieprz, wymieszaj i duś około 5 minut, odstaw do wystudzenia.
- Oddziel żółtka, a białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
- Do podduszonej passaty z warzywami, dodaj żółtka oraz oliwę (bułkę tartą) i dokładnie wymieszaj.
- Zmiksuj na gładką masę i jeśli potrzeba dopraw jeszcze solą oraz pieprzem.
- Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
- Masę przełóż do pojemnika frytkownicy beztłuszczowej nasmarowanej oliwą z oliwek.
- Piecz pasztet we frytkownicy nagrzanej do temperatury 180ºC około 30 minut.
Uwagi
- Jeżeli nie masz odpowiedniego pojemnika we frytkownicy, piecz pasztet w małych keksówkach mieszczących się w koszu.
- Jeśli nie przepadasz za gładką strukturą pasztetu, składniki możesz tylko wymieszać bez miksowania.
- Zamiast zielonej, możesz wypróbować też pasztet z soczewicą czerwoną.