Wielkanocna babeczka – warkocz drożdżowy
2023-03-14Koktajl kawowo-bananowy
2023-03-14Wielkanocne wypieki mogą być mniej lub bardziej tradycyjne. Do tej pierwszej grupy zwykle zaliczają się ulubione ciasta i smaki, które przyrządza się także w innych miesiącach. Nasza propozycja to coś dla miłośników cytryn. To soczyste, świeże i nieco cierpkie ciasto makowo-cytrynowe z lukrową polewą. Taka mieszanka smakuje wybornie, tak starszym jak i młodszym. Dodatek cukrowych jajek nawiąże do wielkanocnej tradycji. Jest to idealny przepis na formę COOX tortownicę 26 cm. Ciasto można podawać bezpośrednio na porcelanowym spodzie.
Wielkanocne ciasto makowo-cytrynowe
Kategoria: coox, Desery, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
6
porcjeCzas przygotowania
1
godzina30
minutCzas gotowania
1
godzinaSkładniki
250 g mąki
250 g masła
200 g cukru
4 jajka
25 g maku
3 cytryny
100 g cukru pudru
cukrowe jajka
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Utrzyj cukier z masłem i odrobiną soli.
- Dodaj jajka i ponownie utrzyj masę.
- Wyciśnij sok z 2 cytryn.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem.
- Dodaj mąkę z makiem i sok z cytryn do masy z cukru, jajek oraz masła i dokładnie wymieszaj.
- Piecz ciasto w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 180ºC przez godzinę.
- Cukier puder wymieszaj z sokiem z 1 cytryny, utrzyj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
- Po wystudzeniu polej ciasto lukrem i udekoruj cukrowymi jajkami.
Uwagi
- Silikonową obwódkę tortownicy pozostaw podczas lukrowania, co pozwoli uniknąć bałaganu. Jeśli lubisz ciasta bardziej makowe, możesz użyć go więcej.