Koktajle kawowe to przysmak dla miłośników espresso. Jednak sam smak kawy może zapewnić jej zwykła filiżanka. Dla uzyskania bardziej odżywczych właściwości, warto wzbogacać koktajle kawowe innymi składnikami. Taki schłodzony, treściwy i energetyzujący napój to idealna propozycja na śniadanie lub lunch w upalne dni. Wystarczy kawa, owoce i inne dodatki, żeby szybko przygotować pyszny oraz zdrowy koktajl. My proponujemy koktajl kawowo-bananowy.
Kawa espresso ma charakterystyczny, mocny smak. Dodatek masła orzechowego podkreśli jej aromat. Warto jednak przygotować je samodzielnie, mając pewność że zawiera tylko orzechy arachidowe. Są źródłem białka, błonnika, minerałów, żelaza i witamin oraz korzystnego tłuszczu. Banany dostarczają do organizmu wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Ich kremowa konsystencja jest idealna do wykorzystania w koktajlu.
2
porcje10
minut370
kcalfiliżanka mocnego espresso
2 szklanki mleka
2 dojrzałe banany
4 łyżki masła orzechowego