tvokazje-logotvokazje-logotvokazje-logotvokazje-logo

  • Przepisy
    • Zdrowe koktajle
    • Chleby
    • Zupy
    • Desery
    • Śniadania
    • Obiady
    • Dieta
    • Przystawki
  • Dom i Ogród
    • Porady
  • Strony specjalne
    • Nutri ekstraktor
    • COOX Wunderform | Przedstawiamy rewolucję w pieczeniu
    • Pobierz książkę z przepisami
✕
            Not found text See all results

            Norweska dieta dwutygodniowa

            • Strona główna
            • Dieta
            • Norweska dieta dwutygodniowa
            Jak dokonać wyboru zestawu audio do domu na początek?
            2023-06-30
            Rolada drobiowa z sosem chrzanowym – pomysł na Wielkanocny obiad
            2023-06-30
            2023-06-30
            Kategorie
            • Dieta
            Tagi
            • 2 tygodnie
            • dieta
            • norweska

            Dwutygodniowa dieta norweska ma kilka cech wspólnych z dietą kopenhaską. Obie diety są dość drakońskie, ich jadłospis jest niskokaloryczny oraz zawiera mało węglowodanów.

            materiał promocyjny

            Naczelną zasadą diety norweskiej jest kategoryczny zakaz, by nie łączyć węglowodanów z tłuszczami (w jednym posiłku). Ma to na celu zmniejszyć uczucie głodu oraz przyspieszenie tempa przemiany materii.

            Czas trwania diety norweskiej wynosi nie więcej i nie mniej niż dwa tygodnie. To na tyle istotne, że w razie naruszenia tej zasady należy przerwać dietę, ponieważ nawet niepozorna, słodka przekąska może zniweczyć jej efekty. Pamiętaj też, że jest to dieta dość radykalna, zatem nie poleca się stosowania jej więcej niż jeden raz w ciągu roku.

            Norweska dieta dwutygodniowa: co można jeść?

            Kolejną cechą diety norweskiej – co dla niektórych może być wadą – jest to, że jest niezwykle monotonna. Przez większość czasu jej trwania będziesz jeść głównie grejpfruty oraz jajka ugotowana na twardo lub na miękko.

            Dieta norweska pozwala spożywać także gotowane mięso drobiowe lub wołowe, ryby, pieczywo razowe oraz surówki warzywne bez dodatku sosów. Oprócz tego możesz pić kawę bez cukru i mleka, ziołowe herbaty i oczywiście wodę.

            Produkty zabronione w diecie norweskiej

            W surowym jadłospisie diety norweskiej znajdują się produkty bezwzględnie zakazane, mianowicie: olej, sól, masło oraz śmietana.

            Dieta norweska: czy warto?

            Dieta norweska ma dwie wyjątkowe zalety. Po pierwsze, w ciągu zaledwie czternastu dni umożliwia utratę aż dziesięciu kilogramów. To naprawdę imponujący wynik. Po drugie, dzięki monotonnemu jadłospisowi nie wymaga przyrządzania wymyślnych potraw czy skrupulatnego liczenia i ważenia poszczególnych składników.

            Jeżeli chodzi o wady diety norweskiej, to wymienić należy zbyt dużą ilość spożywanych jajek. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia tygodniowo powinno się jeść nie więcej niż 10 jaj, więc osoby będące na diecie norweskiej znacznie ten limit przekraczają. Oprócz tego jest to dieta bardzo słabo urozmaicona, co grozi niedoborami ważnych dla organizmu witamin oraz składników mineralnych. Istnieje też ryzyko wystąpienia efektu jo-jo po.

            Dieta norweska: przykładowy jadłospis

            Codzienny jadłospis na diecie norweskiej składa się z trzech posiłków: pierwszego śniadania, drugiego śniadania i z obiadu. Oto przykładowe menu na trzy dni diety dwutygodniowej:

            Dzień pierwszy

            Pierwsze śniadanie: trzy ugotowane jajka (na miękko lub na twardo – tak jak wolisz), kawa (albo herbata).

            Drugie śniadanie: grejpfrut, trzy ugotowane jajka, herbata ziołowa.

            Obiad: trzy ugotowane jajka, surówka z warzyw (bez żadnego sosu i oleju), kromka razowego chleba, herbata.

            Dzień drugi

            Pierwsze śniadanie: dwa ugotowane jajka, kawa (albo herbata).

            Drugie śniadanie: grejpfrut, jedno ugotowane jajko, herbata ziołowa.

            Obiad: ugotowane mięso wołowe, surówka z pomidorów, selera i ogórków; herbata.

            Dzień trzeci

            Pierwsze śniadanie: 2 ugotowane jajka, kawa (lub herbata).

            Drugie śniadanie: szpinak gotowany z dodatkiem łyżki jogurtu naturalnego, 2 ugotowane jajka.

            Obiad: Kotlet z piersi kurczaka; surówka z selera, ogórków i pomidorów; herbata.

            Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

            Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

            Obserwuj nas!

            • LinkedIn
            • Facebook
            • YouTube
            • Instagram
            • Pinterest
            POBIERZ KSIĄŻKĘ Z PRZEPISAMI

            …

            • Sałatka z pieczonymi burakami i serem halloumi
              Sałatka to bardzo szeroko zakrojone pojęcie, ponieważ można tą przekąskę wykonać na dziesiątki różnych sposobów, z najróżniejszych składników i ich połączeń. Są przygotowywane nie tylko […]
            • Sałatka z pieczonymi burakami i serem halloumi
            • Grzanki z serem camembert i figami
            • Stek z kalafiora
            Kontakt

            TVO SP. Z O.O
            ul. Kielecka 5, 81-303 Gdynia
            NIP 9581665816, REGON 222079828
            Sąd Rejonowy Gdańsk-Północ w Gdańsku
            VIII Wydział Gospodarczy KRS, pod numerem KRS 000508462

            Ważne odnośniki

            FAQ
            Polityka prywatności
            RODO
            Regulamin newslettera

            TV Okazje

            O nas
            Współpraca
            Rekrutacja
            Klub TV Okazje
            Kontakt
            Blog

            Zapisz się i odbierz książkę z przepisami!
            Zero spamu, tylko sprawdzone przez nas przepisy na pyszne dania i desery.

            ©2022 TVO sp. z o.o.
                      Not found text See all results
                      Zarządzaj zgodami plików cookie
                      Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
                      Funkcjonalne Zawsze aktywne
                      Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
                      Preferencje
                      Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
                      Statystyka
                      Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
                      Marketing
                      Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
                      Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Manage {vendor_count} vendors Przeczytaj więcej o tych celach
                      Zobacz preferencje
                      {title} {title} {title}