Jak skutecznie usunąć gumę do żucia?
2023-06-30Czym kierować się przy wyborze słuchawek?
2023-06-30Tygodniowy plan żywieniowy: PONIEDZIAŁEK:
Posiłek 1 -Śniadanie:
kawa, herbata lub herbatka ziołowa (150 ml)
2 pełnoziarniste ciasteczka
Posiłek 2 -Drugie śniadanie:
jogurt niskotłuszczowy
Posiłek 3 -Lunch:
100 g gotowanego ryżu
225 g grillowanej piersi kurczaka
Posiłek 4 -Podwieczorek:
1 jabłko
Posiłek 5 -Kolacja:
150 g zielonego groszku
50 g gotowanych ziemniaków
Tygodniowy plan żywieniowy: WTOREK:
Posiłek 1 -Śniadanie:
100 ml soku pomarańczowego
1 kromka razowego chleba
Posiłek 2 -Drugie śniadanie:
1 zwinięty kawałek przetworzonego indyka wypełniony sałatą albo szynką
Posiłek 3 -Lunch
150 G buraka liściowego (boćwina)
70 g fasolki szparagowej
70 g cukinii gotowanej na parze
Posiłek 4 -Podwieczorek:
2 kiwi
Posiłek 5 – Kolacja:
1 sałatka (pomidor, ogórek, pieczona papryka, seler, cebula)
50 g niskotłuszczowej szynki
Tygodniowy plan żywieniowy: ŚRODA I SOBOTA:
Posiłek 1 – Śniadanie:
1 jabłko lub gruszka
2 pełnoziarniste ciastka
Posiłek 2 –Drugie Śniadanie:
60 g chleba razowego
60 g świeżego sera
Posiłek 3 -Lunch:
250 ml bulionu warzywnego
120 g grillowanego morszczuka/dorsza
Posiłek 4 -Podwieczorek:
120 ml herbaty z cytryną
125 g arbuza
Posiłek 5 – Kolacja:
225 g przetworzonejgo indynka lub szynki
30 g cukinii
30 g grillowanego bakłażana
Tygodniowy plan żywieniowy: CZWARTEK I NIEDZIELA:
Posiłek 1 – Śniadanie:
100 ml soku pomarańczowego
kromka chleba razowego
Posiłek 2 -Drugie śniadanie:
miska musli (30 g) i jeden owoc: kiwi, jabłko albo grejpfrut)
Posiłek 3 -Lunch:
200 g tuńczyka z grilla
1jajko na twardo
50 g selera
Podwieczorek 4 -Podwieczorek:
niskotłuszczowy jogurt
Podwieczorek 5 – Kolacja:
1 średni ziemniak
pół czerwonej papryki
1 cebula- pieczone
Tygodniowy plan żywieniowy: PIĄTEK:
Posiłek 1 – Śniadanie:
kawa, herbata lub herbatka ziołowa 150 ml
2 ciasteczka pełnoziarniste
Posiłek 2 – Drugie śniadanie:
100 ml soku pomarańczowego
Posiłek 3 – Lunch:
100 g grillowanej chudej cielęciny
pół pomidora
50 g marchewki
Posiłek 4 – Podwieczorek:
1 brzoskwinia
Podwieczorek 5 – Kolacja:
45 g tagliarini
150 g zielonego groszku
25 g pieczarek, gotowane na parze
Aby dieta była w najwyższym stopniu skuteczna, należy pić co najmniej 2 litry wody dziennie, powstrzymać się od spożywania alkoholu i napojów gazowanych.
Potrawy sezonowe doprawiamy czosnkiem, imbirem, pieprzem, ostrą papryką, kolendrą, kminkiem, curry, bazylią, oregano, cytryną i skórką pomarańczową oraz ziołami, ze względu na ich działanie lecznicze, a także nieoceniony wpływ na metabolizm człowieka. Do żadnego z dań nie dodajemy soli.
Sałatki przyrządzamy na bazie sosu sojowego, octu balsamicznego i oliwy z oliwek.
Pamiętajmy, aby bezwzględnie unikać uwodornionego (utwardzonego) oleju roślinnego i tłuszczów nasyconych.
Dietę stosujemy od dwóch do trzech tygodni, pamiętając, aby nie pominąć żadnego z posiłków. Jeśli porcja wydaje się zbyt duża, wystarczy po prostu zmniejszyć proporcję dania.
Poniżej, przedstawiamy propozycję pysznego, niskokalorycznego drugiego śniadania, które może stać się ulubionym punktem Państwa menu:
2 morele, 2 kromki chleba razowego z tofu, przetworzonym indykiem albo szynką o niskiej zawartości tłuszczu, 40 g suszonych śliwek lub kiwi.
Informacja dla osób zażywających leki: przed rozpoczęciem diety należy sprawdzić, czy nie ma przeciwskazań do jej stosowania.
Życzymy smacznego!