Babeczki wielkanocne
2024-03-01Żurek
2024-03-11Biała kiełbasa tradycyjnie pojawia się na stole Wielkanocnym, praktycznie w każdym domu. Najczęściej jest gotowana w wodzie i podawana na świąteczne śniadanie. Jednak można ją wykorzystywać także na inne sposoby. Dodać do różnych potraw, ale też przygotować w formie zapiekanej. Zwłaszcza z dodatkiem wyrazistego sosu chrzanowego, bo chrzan idealnie pasuje do białej kiełbasy. W takiej formie sprawdzi się nawet na obiad czy ciepłą kolację. My przedstawiamy przepis na białą kiełbasę zapiekaną we frytkownicy beztłuszczowej.
Biała kiełbasa zapiekana – dlaczego warto ją przygotować?
Biała kiełbasa to dość tradycyjny w polskiej kuchni wyrób z mięsa wieprzowego, niekiedy z dodatkiem wołowiny. Przyprawy to przede wszystkim pieprz i majeranek. Ma specyficzny, jasny kolor, jest surowa lub parzona. Kolor surowej kiełbasy powinien być różowo-biały, po sparzeniu szarawy. Charakterystyczną barwę zawdzięcza się odstąpieniu przy produkcji od soli peklującej. Dodatek zwykłej soli powoduje, że w procesie parzenia uzyskuje się jasne, szare zabarwienie.
Warto stawiać na wyroby od sprawdzonych, małych wytwórców, lub nawet przygotować kiełbasę samemu. Tak, żeby mieć pewność, że w składzie nie ma różnych podejrzanych i niechcianych dodatków.
Biała kiełbasa zapiekana
Kategoria: przepisyStopień trudności łatwy6
porcje35
minut20
minutSkładniki
6 sztuk kiełbasy białej parzonej
2 białe cebule
250 ml gęstej śmietanki 18 % (opcjonalnie 30 %)
3 – 4 łyżki chrzanu ze słoiczka (zależnie od preferencji)
łyżka mąki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
łyżka oleju roślinnego do smażenia
Przygotowanie
- Układaj lekko ponacinane na skos kiełbaski w pojemniku frytkownicy beztłuszczowej.
- Cebulę pokrój w piórka i przez parę minut zeszklij na maśle na patelni.
- Cebulę wyłóż na kiełbasę.
- Na tej samej patelni zagotuj śmietankę z mąką, dodaj chrzan oraz przyprawy i smaż parę minut mieszając, aż sos nieco zgęstnieje.
- Polewaj sosem kiełbasę.
- Piecz we frytkownicy nagrzanej do temperatury 180ºC około 15 – 20 minut, tak żeby kiełbasa się zbyt mocno nie przypiekła, lub zależnie od upodobania przypiekła się bardziej.
Uwagi
- Możesz użyć tylu kiełbas, ile zmieści się w warstwie w pojemniku frytkownicy.
- Możesz użyć świeżo startego chrzanu w mniejszej ilości.
- Do sosu możesz dodać pokrojoną paprykę czerwoną, a także majeranek.