Pomidorowe placuszki z serem feta
2023-06-13Cytrynowe serniczki
2023-06-13Budyń zwykle kojarzy się z dzieciństwem i ciągnącą się, słodką masą o różnym smaku. Gotowe budynie w proszku można zrobić łatwo oraz szybko. Nasza propozycja wymaga nieco więcej czasu i przygotowania, ale dzięki temu mamy pewność co jest w składzie, i że nie ma różnych ulepszaczy czy konserwantów. Jest to rodzaj domowego budyniu z dodatkiem karmelu, który można przygotować w opiekaczu do jajek Home Vero Egg Bite Maker.
Budyń karmelowy
Kategoria: Desery, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
45
minutSkładniki
4 duże żółtka o temperaturze pokojowej
1 szklanka mleka 3,2 %
4 łyżki białego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
owoce do dekoracji
Przygotowanie
- Na płytę grzewczą opiekacza wlej kubek wody.
- Do rondelka wsyp 2 łyżki cukru i dodaj łyżkę wody.
- Gotuj na średnim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści,
- Gdy masa będzie już gęsta, przestań mieszać, delikatnie poruszaj rondelkiem aż mieszanina zmieni kolor na bursztynowy i się skarmelizuje.
- Natychmiast wlej gorący karmel do silikonowych kubków.
- Podgrzej w rondelku mleko aż będzie parować.
- W misce ubij żółtka, 2 łyżki cukru i wanilię.
- Podczas ubijania wlej najpierw trochę gorącego mleka, ubijając stopniowo dodawaj pozostałe mleko.
- Umieść silikonowe kubki w opiekaczu i łyżką wlej mieszaninę mleka i żółtek tak, żeby kubki były prawie pełne.
- Gotuj budyń prze około 12-14 minut.
- Po otwarciu pokrywy zostaw budyń na 2 minuty w opiekaczu.
- Po około 10 minutach kiedy budyń wystygnie, delikatnie nożem oddziel budyń od kubków i wyjmij.
- Podawaj udekorowany malinami lub innymi ulubionymi owocami.
Uwagi
- Białka jajek możesz wykorzystać do przygotowania omlecików białkowych, także w opiekaczu Egg Bite Maker.