Truskawki pod kruszonką
2023-06-20Falafele
2023-06-20Grahamki znane są z tego, że mają chrupiącą skórkę oraz miękki miąższ i są bardzo sycące. Ich samodzielne przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale można cieszyć się pysznym smakiem. Wiemy w ten sposób co w nich się znajduje, i że nie ma różnych ulepszaczy. Mąka pełnoziarnista graham to prozdrowotny i odżywczy składnik. Takie pieczywo ma więcej witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego niż zwykłe bułki. Bułeczki grahamki można przygotować we frytkownicy beztłuszczowej, będą zdrowe i lekkostrawne.
Bułeczki grahamki
Kategoria: Chleby, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
8
porcjeCzas przygotowania
45
minutCzas gotowania
20
minutSkładniki
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej graham
250 g mąki pszennej
350 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
3 łyżki oleju
Przygotowanie
- W dużej misce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, łyżkę maki pszennej i pół szklanki ciepłego mleka.
- Dokładnie wymieszaj rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut aż zacznie pracować.
- Dodaj pozostałe mleko, mąkę, olej i sól.
- Dokładnie wymieszaj, a następnie wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki.
- Ciasto w wysmarowanej olejem i przykrytej ściereczką misce odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 – 1,5 godzinę, powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiaj na stolnicy podsypanej mąką.
- Podziel ciasto na 8 równych części, uformuj bułeczki i ułóż tak, żeby miały między sobą odstęp.
- Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia.
- Przed pieczeniem posmaruj wierzch bułeczek mlekiem.
- Piecz we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do 190ºC około 20-25 minut.