Chleb jogurtowy
2022-09-09Przepis na wytrawny pasztet Wielkanocny
2022-09-12Przepis na domowy chleb tostowy, mniej kaloryczny od standardowego chleba ze sklepu. Spróbuj sam. Przygotuj go w formie WUNDERFORM w rozmiarze L.
Domowy chleb tostowy
Kategoria: Przepisy, Chleby, ŚniadaniaStopień trudności ŚredniPorcje
1
porcjaCzas przygotowania
1
godzina20
minutCzas pieczenia
40
minutSkładniki
240 ml letniej wody
20 g drożdży
łyżeczka soli
30 g cukru trzcinowego
30 g miękkiego masła
Łyżeczka Ovaltine
500 g mąki
Przygotowanie
- W ciepłej wodzie rozpuścić wszystkie składniki oprócz mąki. Następnie dodaj mąkę i dobrze zagniataj mieszaninę.
- Przykryj i odstaw do miski na 40 minut.
- Następnie ponownie zagnieć ciasto, podziel je na cztery części, uformuj w kulki i równomiernie rozłóż w formie.
- Przykryj i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
- Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40 minut, następnie zdejmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Ciasto kroimy dopiero po ostygnięciu, wtedy się nie rozpada. Smacznego!
Uwagi
- Ten przepis na domowy chleb tostowy to znacznie mniej kaloryczny zamiennik chleba ze sklepu. Spróbuj go zrobić sam. Do przygotowania niezbędna będzie forma WUNDERFORM w rozmiarze L