Tosty francuskie
2023-04-24Portugalskie mini tarty z budyniem
2023-04-24Pączki oraz ich wersja z dziurką w środku czyli donuty to przysmak wielu łasuchów. Ich przygotowanie zwykle jest czasochłonne. My proponujemy szybszą wersję, czyli ciasteczka „ala” pączki z czekoladą, przygotowywane w opiekaczu do jajek HomeVero Egg Bite Maker. Ich kształt różni się nieco od tradycyjnych pączków, ale smak je przypomina. Oczywiście zamiast czekolady można użyć na przykład lukru i dodać różne posypki, lub użyć czekolady gorzkiej. Proporcje składników można dopasować pod potrzebną ilość ciasteczek, a także smażyć je partiami.
Ciasteczka z czekoladą
Kategoria: Desery, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
2
porcjeCzas przygotowania
20
minutSkładniki
250 g mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
250 ml mleka
2 jajka
szczypta soli
60 g roztopionego masła
tabliczka czekolady mlecznej
Przygotowanie
- Ubij jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
- Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj i stopniowo dodawaj mleko oraz roztopione masło.
- Mieszaj do uzyskania średnio gęstej konsystencji.
- Przelewaj ciasto do małych foremek.
- Piecz w rozgrzanym opiekaczu do jajek około 8 – 10 minut, aż ciasteczka będą miały brązowy kolor.
- Roztop czekoladę i polewaj nią wystudzone ciasteczka.