Jak usmażyć pieczarki? Przepis na pieczarki z jajkiem w 5 krokach
2022-06-24Pomysł na śniadanie Wielkanocne – jajka faszerowane z pieczarkami
2022-06-28Warzywa i owoce sezonowe – co jeść podczas sezonu? Zdecydowaną większość warzyw i owoców możemy przez cały rok kupić w sklepach spożywczych. Rzecz w tym, że zarówno ze względów smakowych, jak i zdrowotnych, najlepiej jeść dany produkt wtedy, gdy trwa na niego sezon. Nic nie zastąpi świeżych warzyw i owoców, a do tego są one wówczas tańsze. Pamiętaj również, że tanim i szybkim rozwiązaniem do robienia smoothie jest nasz blender nutri.
Nie będzie wielkim odkryciem stwierdzenie, że świeże owoce i warzywa to niezwykle bogate źródło składników mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz tego zawierają przeciwutleniacze, które chronią nas przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników.
Kalendarz warzyw i owoców sezonowych
Kalendarz warzyw i owoców sezonowych pomaga nam zdobyć wiedzę na temat tego, na jakie owoce i warzywa warto polować w danym miesiącu. Sprawdź, jakie owoce i warzywa warto jeść od czerwca do września. Możesz być pewien, że wtedy będą najzdrowsze i też najtańsze.
Warzywa i owoce w czerwcu
Warzywa w czerwcu to: bób, młoda marchewka, cukinia, groszek, karczochy, szpinak, bakłażan.
Owoce w czerwcu: truskawki, śliwki, wiśnie, morele, porzeczki, czarny bez, jagody.
Warzywa i owoce w lipcu
Warzywa w lipcu: szparagi, kukurydza, szczaw, pomidory, sałata, rukola, por, kalarepa, bób, cukinia, rzodkiewka, szpinak, zielony groszek.
Owoce w lipcu: brzoskwinie, jabłka jeżyny, gruszki, melony, maliny, nektarynki, agrest, czereśnie, truskawki.
Warzywa i owoce w sierpniu
Warzywa w sierpniu: kalarepa, karczochy, koper włoski, fasola, bakłażan, fasolka szparagowa, kapusta.
Owoce w sierpniu: arbuz, śliwki, melon, jeżyny, jagody, maliny, winogrona, czarna porzeczka, nektarynki.
Warzywa i owoce we wrześniu
Warzywa w wrześniu: cykoria, borowiki, dynia, bakłażan, chrzan, jarmuż, dynia.
Owoce w wrześniu: jagody, pigwa, jabłka, kiwi, maliny, żurawina, poziomki, figi, winogrona.
Przepis na letnie ciasto z owocami i kruszonką
Kategoria: Przepisy, DeseryStopień trudności Łatwy1
porcje20
minut50
minutSzybkie i łatwe ciasto, z którym poradzi sobie nawet amator. Lekki jogurtowy smak w połączeniu z sezonowymi owocami. Do wykorzystania polecamy truskawki, rabarbar, jagody, lub śliwki.
Składniki
2 i ¾ szklanki mąki
¾ szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
500g ulubionych owoców
3 jajka
Przygotowanie
- Jajka z cukrem utrzyj mikserem na jednolitą masę
- Dodaj pozostałe składniki do miski, włącznie z olejem. Mieszaj aż do połączenia się wszystkich składników i jednolitej masy.
- Całość przelej do formy do pieczenia – polecamy Wunderform COOX.
- Na górze ciasta ułóż umyte i pokrojone owoce.
- Przygotuj kruszonkę z pomocą 50 g zimnego masła, 50 g cukru pudru i 50 g mąki. Posyp kruszonką ciasto.
- Formę z ciastem włóż do rozgrzanego wcześniej piekarnika i piecz w 180°C przez około 50 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”
Uwagi
- Do nadzienia owocowego użyj swoich ulubionych letnich owoców. My wykorzystaliśmy maliny i truskawki.