Pieczony dorsz w sosie beszamelowym
2022-12-16Koreczki Caprese z mozzarellą
2022-12-19Włosi słyną z zamiłowania do kawy espresso. Nie dziwi więc, że stamtąd pochodzi przepis na kultowy, włoski deser kawowy tiramisu. Już nazwa w tłumaczeniu „przebudź się” nawiązuje do mocnej kawy, kluczowego składnika tego deseru. Jest idealny jako dodatek do poobiedniej małej czarnej. Tiramisu składa się z warstwy biszkoptów nasączonych kawą espresso, na które nakłada się masę z serka mascarpone, cukru oraz żółtek i posypuje utartą czekoladą lub kakao.
Klasyczne włoskie tiramisu
Kategoria: PrzepisyRodzaj kuchni: WłoskaStopień trudności ŁatwyPorcje
1
porcjeCzas przygotowania
20
minutCzas gotowania
40
minutSkładniki
Pół kilograma serka mascarpone
100 g cukru pudru
4 żółtka i 2 białka
200 ml kawy espresso
20 ml amaretto
150 g podłużnych biszkoptów
30 g kakao
Przygotowanie
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Ubij żółtka z cukrem do uzyskania puszystej masy.
- Dodawaj stopniowo serek mascarpone cały czas miksując.
- Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj mocną kawę espresso, wystudź lekko i dodaj amaretto.
- W naczyniu ułóż warstwę biszkoptów i polej je kawą z alkoholem żeby były miękkie.
- Nałóż na biszkopty krem z serka mascarpone.
- Posyp wierzch kakao.
Uwagi
- Rada: Żeby przygotować prawdziwe, włoskie tiramisu, bardzo ważne jest by wszystkie produkty były dobrej jakości. Do ubijanych białek można dodać szczyptę soli. Zależnie od tego jakie masz naczynie, można zrobić dwuwarstwowe tiramisu. Deser dobrze przed podaniem odstawić na parę godzin do lodówki.