Zapiekanki z ziemniakami to ciekawe, stosunkowo proste i smaczne dania obiadowe. Jeżeli dodamy do tego jeszcze rybę, to powstanie niesamowita zapiekanka rybna. Nie od dzisiaj wiemy, że ryby są zdrowe i powinniśmy na stałe włączyć je do naszej diety. Niestety, ryba nie zawsze nam wyjdzie tak jak chcemy. Znaleźliśmy na to sposób, połączyliśmy prostą zapiekankę ziemniaczaną, sos beszamelowy (który znamy i lubimy z lazanii) z kawałkami filetu z dorsza. I tak powstał nasz pieczony dorsz w sosie beszamelowym.
6
porcje35
minut1
godzinaDanie proste, pyszne i zawsze wychodzi. Jest to jeden z fajniejszych i ciekawszych pomysłów na nietuzinkowe podanie białej ryby.
800 g do 1 kg dorsza (filet bez skóry lub polędwica)
Ok. 80 g startego twardego sera np. parmino
Natka pietruszki
1 kg ugotowanych ziemniaków
50 ml śmietany 30%
Cebula
400 ml bulionu warzywnego
Sól i pieprz
Gałka muszkatołowa
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
Szczypta soli, gałka muszkatołowa
500 ml mleka (może być krowie lub owsiane, sprawdzi się również śmietana)