Klasyczny kurczak z warzywami
2022-10-11Omlet ze szpinakiem z pieczoną papryką i kozim serem
2022-10-17Okres zbioru dojrzałych malin jest krótki, przeważnie trwa około 10 dni. Leśne maliny dały początek malinom ogrodowym o dorodniejszych owocach. Chyba każdy z nas uwielbia maliny, są one symbolem wakacji i wolnego czasu. Dzisiaj przedstawiamy przepis na dżem malinowy z patelni. Smacznego.
Malinowy dżem z patelni
Kategoria: Przepisy, DeseryStopień trudności ŁatwyPorcje
1
porcjeCzas przygotowania
15
minutCzas gotowania
12
minutSkładniki
950 g malin (lub jeżyn)
100 g cukru
1 łyżka stołowa soku z cytryny (lub limonki)
Przygotowanie
- Wymieszaj maliny i cukier na patelni i rozgnieć owoce drewnianą łyżką, aby wydobyć sok malinowy.
- Gotuj przez około 10 – 12 minut na średnim ogniu, aż masa będzie lepka i aż na powierzchni zaczną się tworzyć bąbelki.
- Upewnij się, że dżem zgęstniał i dobrze się zestalił, umieszczając łyżkę masy na zimnym talerzu i odstawiając do ostygnięcia przez 5 minut (po schłodzeniu powinien być lekko zagęszczony i zmiękczony).
- Jeśli nie ma wystarczającej gęstości lub wygląda bardziej na syrop, kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.
- Przełóż dżem do szklanego słoika lub pojemnika i przechowuj w lodówce.
Uwagi
- Zamiast malin możesz użyć jeżyn.