Biała czekolada z pierniczkami nasączanymi whisky
2022-12-15Pieczony dorsz w sosie beszamelowym
2022-12-16Okres przed Bożym Narodzeniem to czas, kiedy domy wypełniają się smakowitymi zapachami przygotowywanych potraw i wypieków. Niektóre są nowe, inne to tradycja tych Świąt. Karp, pierogi czy barszcz wigilijny to podstawa. Jeżeli zaś chodzi o ciasta, jednym z najważniejszych wypieków jest tradycyjny piernik. Jego charakterystyczny zapach roznoszący się w całym domu oznajmia, że zbliża się Boże Narodzenie. My przedstawiamy prosty, ale smaczny przepis na piernik z powidłami śliwkowymi. Zaletą jest to, że nie wymaga leżakowania i nie trzeba go robić na miesiąc przed Świętami.
Piernik na Boże Narodzenie
Kategoria: przepisyStopień trudności Średni12
porcje1
minuta40
minutTen przepis idealnie się sprawdzi z wykorzystaniem prostokątnej formy Coox – Wunderform.
Składniki
Pół kilograma mąki
6 dużych jajek
50 g masła
60 g kakao
200 ml miodu
200 g bakalii
50 g orzechów włoskich
20 g przyprawy do piernika
200 g powideł śliwkowych
- Polewa
50 g masła
50 g kakao
60 g cukru
70 ml śmietanki 36 %
Przygotowanie
- Zagotuj w garnku miód z cukrem, masłem i przyprawą do piernika.
- Dodaj kakao, posiekane orzechy oraz bakalie i wymieszaj.
- Zostaw trochę orzechów do posypania piernika.
- Kiedy masa wystygnie, dodaj żółtka i mąkę, zmiksuj składniki.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy, ostrożnie mieszając.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 20 minut.
- Kiedy piernik wystygnie, przekrój go na pół i przełóż powidłami śliwkowymi.
- Polewa
- Rozpuść na małym ogniu masło, dodaj cukier, kakao oraz śmietankę, dokładnie wymieszaj na gładką masę i chwilę podgrzewaj.
- Polewaj piernik lekko wystudzoną polewą.
- Zanim stężeje, posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.
Uwagi
- Możesz użyć dowolnych powideł o ulubionym smaku.
- Zamiast kakao, możesz dodać czekoladę gorzką.
- Wierzch możesz też posypać posiekanymi bakaliami.