Sernik z truskawkami
2022-12-12Sernik domowy
2022-12-12Miłośnicy słodkości i wypieków chętnie sięgają po serniki. To ciasto pieczone lub na zimno o charakterystycznym, serowym posmaku może być przyrządzane w najróżniejszy sposób. Oprócz sera, składniki i dodatki mogą być dowolne. My tym razem stawiamy na elegancję i wykwintny smak. Proponujemy puszysty sernik z pysznymi brzoskwiniami i chrupiącą kruszonką. Każdego łasucha zachwyci wyjątkowym smakiem. Sprawdzi się na Święta i specjalne okazje. Na tą odrobinę luksusu warto sobie pozwolić także na co dzień. Zobaczcie przepis na sernik z brzoskwiniami i kruszonką.
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką
Kategoria: coox, Desery, PrzepisyRodzaj kuchni: polskaStopień trudności Średni16
porcji40
minut1
godzinaSernik można śmiało upiec w tortownicy Coox (26 cm). Jeżeli korzystacie z produktów Coox nie potrzebujecie papieru do pieczenia ani natłuszczania formy. Dodatkowo sernik można serwować wtedy na eleganckim ceramicznym talerzu. Nie ma potrzeby przekładania go. Ogólnie zasada jest taka, że im większa forma tym sernik będzie niższy. Poniżej przedstawiamy przepis, który zbliżony jest do tradycyjnego polskiego sernika, który znamy z czasów dzieciństwa.
Składniki
- na ciasto:
kostka masła
pół kilograma mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
5 żółtek
- na masę serową:
pół kilograma twarogu sernikowego (mielony)
szklanka drobnego cukru (ok. 200 g)
3 jaja
5 białek
pół kostki masła
15 g mąki ziemniaczanej
puszka brzoskwiń w syropie
Przygotowanie
- Zagnieć ciasto z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia oraz 5 żółtek i odstaw do lodówki.
- Twaróg, masło, 3/4 szklanki cukru i 3 jajka dokładnie utrzyj.
- Pozostałe 5 białek ubij na sztywną pianę (uważaj, aby nie przebić białek), pod koniec dodając powoli 50 g cukru (najlepiej łyżka po łyżce).
- Do piany dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie. Powstaje bezowa masa.
- Brzoskwinie pokrój w ćwiartki.
- Na dnie formy wyłóż równomiernie połowę ciasta.
- Na ciasto nałóż masę serową, a na nią brzoskwinie.
- Na wierzch nałóż masę z białek (powinna mieć konsystencję masy bezowej) i zetrzyj lub pokrusz na wierzch resztę ciasta.
- Piecz sernik w piekarniku nagrzanym (góra – dół) 180ºC przez godzinę.
Uwagi
- Na 10 minut przed końcem pieczenia można ciasto przykryć folią aluminiową. Sernik warto zostawić do wystygnięcia w otwartym piekarniku.
- Pamiętaj, że białka nie mogą być zanieczyszczone. Najlepiej ubijać w czystym, dokładnie suchym naczyniu szklanym lub metalowym na najwyższych obrotach.