Sernik domowy jest jednym z najpopularniejszych ciast, które uwielbiają miłośnicy słodkości. Charakterystyczny smak sera w słodkiej odsłonie może być jednak bardzo różny. Przepisów i sposobów przyrządzania serników jest mnóstwo. Oprócz tradycyjnie pieczonych, są także takie z najróżniejszymi dodatkami, jak również serniki na zimno. My proponujemy klasykę gatunku, czyli pyszny sernik domowy. To delikatne i puszyste ciasto o posmaku waniliowym, które sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale też na Święta i specjalne okazje.
16
porcji30
minut1
godzina30
minutSkładniki na masę twarogową powinny być w temperaturze pokojowej. Sernik domowy smakuje wyśmienicie również bez rodzynek. Jeżeli chcecie, aby sernik był wysoki użyjcie tortownicy o mniejszej średnicy, jeżeli chcecie, aby był bardziej podzielny użyjcie tortownicy większej.
1 kg sera półtłustego (3-krotnie mielony)
250 g masła
35 g cukru
1 cukier wanilinowy
2 budynie waniliowe bez cukru
8 jajek
100 g rodzynek (można pominąć)
100 g mąki