Domowe lody tęczowe
2022-09-07Sernik z piankami Marshmallow
2022-09-07Szukasz wyszukanego przepisu, który zaspokoi wyrafinowane podniebienia a jednocześnie da Ci satysfakcję? W takim razie pomysł na sorbet cytrynowy z herbatnikami będzie idealny. Przed Tobą będą dwa wyzwania:
- Upiec idealny spód na bazie ciasta herbatnikowego, które przypomina przepis na biszkopt.
- A następnie sorbet, którego precyzja wykonania przypomina przepis na makaroniki.
Do przygotowania tego ekskluzywnego deseru (który z pewnością w kawiarniach i restauracjach miałby wysoką cenę) wystarczy kwadratowa foremka silikonowa oraz czas.
Sorbet cytrynowy na herbatnikowym spodzie
Kategoria: Przepisy, DeseryStopień trudności trudnyPorcje
8
porcjiCzas przygotowania
50
minutŁączny czas
10
godz.Przepis został wykonany w foremce kwadratowej foremce Wunderform Coox o rozmiarze SQ.
Składniki
- Na domowe herbatniki:
3 żółtka
3 białka
90 g cukru
½ opakowania cukru waniliowego lub wanilinowego
100 gramów mąki
40 g skrobi
- Na sorbet cytrynowy:
250 g cukru
2 białka
250ml schłodzonego soku cytrynowego
szczypta soli
- Dekoracja:
500g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
250g świeżych jagód
Przygotowanie
- Domowe ciasto herbatnikowe:
- Dokładnie odmierz i przygotuj wszystkie wymagane składniki.
- Utrzyj żołtka z połową cukru zwykłego oraz z cukrem wanilinowym.
- Ubij białka na sztywną pianę. Przed końcem ubijania dodaj stopniowo resztę cukru. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
- Delikatnie zmieszaj ubite białka z masą z żółtek.
- Przesiej mąkę ze skrobią kukurydzianą na masę jajeczną i delikatnie wymieszaj.
- Rozłóż ciasto w foremce SQ, wygładź i piecz na środkowej półce w nagrzanym piekarniku (175°) przez 25-30 minut (zrób próbę patyczkiem).
- Wyjmij gotową podstawę z piekarnika i odstaw na co najmniej 2 godziny.
- udf68Przygotowanie do sorbetu:
- W małym rondelku zmieszaj wodę z cukrem i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Po rozpuszczeniu, pozwól mu ostygnąć.
- Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Wymieszaj sok z cytryny z syropem cukrowym i przelej do szklanego pojemnika.
- Za pomocą trzepaczki dodaj ubite białka do schłodzonego płynu.
- Umieść miksturę w zamrażarce i mieszaj co 30 minut przez kolejne 2-3 godziny trzepaczką, a na koniec łyżką. W ten sposób nie tworzą się kryształki lodu, a sorbet jest cudownie kremowy.
- Po ostygnięciu bazy herbatników posmaruj ją gotowym sorbetem i jagodami.
- Rozpuść ciemną czekoladę z olejem kokosowym i polej sorbet.
- Umieść SQ z powrotem w zamrażarce na 2 godziny.
- Następnie wyjmij deser i pokrój na małe batoniki.
Uwagi
- Uważaj, żeby nie przebić białek. Najlepiej ubijają się białka, które są w temperaturze pokojowej.