Sorbet cytrynowy na herbatnikowym spodzie
2022-09-07Quiche Śródziemnomorskie
2022-09-08Serniki na zimno to jedne z najfajniejszych, pysznych deserów bez pieczenia. Największą trudnością w nich jest „usztywnienie” masy. Najczęściej wykorzystywanym „usztywniaczem” do serników na zimno jest żelatyna, która często przysparza wielu problemów początkującym „cukiernikom”. W tym przepisie zamiast czystej żelatyny użyjemy gotowej galaretki w proszku. Dzięki czemu przygotowanie deseru powinno stać się prostsze. Dodatkowo ten kremowy sernik ma wszystko, co łasuchy uwielbiają: kruche ciasteczka, truskawki, kremówkę i pianki Marshmallow.
Do wykonania tego przepisu potrzebujesz jedynie:
Foremki Wunderform Coox L, dobrych składników, pianek Marshmallow i uśmiechu. Powodzenia.
Sernik z piankami Marshmallow
Kategoria: Przepisy, DeseryStopień trudności średni8
porcji50
minut10
godz.Przepis został wykonany w foremce kwadratowej foremce Wunderform Coox L
Składniki
200 g kruchych herbatników
150 g płynnego masła
500 g truskawek
140 ml gorącej wody
1 opakowanie galaretki malinowej
100 g cukru pudru
200 g serka śmietankowego
200 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie
- Najpierw rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Ostudzoną wstaw do lodówki, ale nie pozwól jej zesztywnieć. Jest to wymagane do dalszych przygotowań.
- Następnie pokrusz herbatniki w torbie wałkiem do ciasta lub w malakserze. Pokruszone ciastka wymieszaj z rozpuszczonym masłem.
- Powstałą masę rozprowadź równomiernie na dnie WUNDERFORM i mocno dociśnij.
- Na masę ciasteczką wyłóż truskawki.
- osobnym naczyniu wymieszaj mikserem cukier puder oraz serek śmietankowy.
- Ubij kremówkę. Ubitą śmietaną dodaj do masy z serka i cukru i wymieszaj.
- Do powstałej śmietanowej masy dodaj przygotowaną wcześniej schłodzoną galaretkę i dokładnie wymieszaj.
- Następnie wlej mieszaninę do formy i wstaw deser do lodówki na dwie godziny
- Na koniec wyjmij schłodzoną masę z lodówki i udekoruj piankami.
Uwagi
- Uwaga! Pamiętaj, aby galaretka była wystygnięta, lekko chłodna, ale płynna. Możesz najpierw spróbować zaprawić odrobinę masy z galaretką.