Bylina ogrodowa – 5 najlepszych kwiatów wieloletnich
2023-06-30Jak skutecznie usunąć gumę do żucia?
2023-06-30Dieta owsiankowa jest ostatnio bardzo popularna nie tylko dzięki temu, że może znacznie ułatwić odchudzanie. Jej dużą zaletą jest to, że wystarczy stosować ją jeden raz w ciągu tygodnia, aby w krótkim czasie pozbyć się dodatkowych kilogramów.
Płatki owsiane to około 360 kcal w 100 g, a warto wiedzieć, że wystarczy zaledwie 50 g, aby przygotowana porcja owsianki była sycąca.Dzięki wysokiej zawartości błonnika skutecznie oczyszcza naczynia krwionośne z tzw. złogów cholesterolowych, zatem regularne jedzenie owsianki to dobry sposób, aby zminimalizować ryzyko pojawienia się chorób krążenia. Oprócz tego płatki owsiane mogą obniżyć poziom cukru we krwi.
Jak przyrządzać owsiankę?
Najlepszym sposobem sporządzania owsianki jest zagotowanie ich z wodą albo mlekiem, ewentualnie jako prażone z dodatkiem jogurtu. Jeśli nie poddasz ich żadnej obróbce termicznej, będą ciężkostrawne, więc możesz podrażnić swój żołądek.
Idealne połączenie to owsianka z mlekiem. Jedzenie jej w inny sposób może doprowadzić do nadmiernej produkcji szczawianów wapnia przez organizm, a to rodzi ryzyko kamicy nerkowej.
Jednodniowa dieta z płatków owsianych
Dieta owsiankowa stosowana jeden dzień w tygodniu może być praktykowana przez dłuższy okres.
Chodzi w niej o to, by ten jeden dzień w tygodniu spożywać wyłącznie żywność przyrządzoną na bazie płatków owsianych.
Przykładowo, na śniadanie można zjeść kilka łyżek płatków owsianych w szklance z mlekiem. Dla smaku warto dodać łyżkę rodzynek. Z kolei na obiad zagotuj płatki owsiane z wodą albo warzywnym bulionem, dodaj też trochę imbiru (kandyzowanego) oraz kalafiora lub brokułów. A przekąski? W tej kwestii dieta owsiankowa też coś oferuje: prażone płatki owsiane wymieszane z jogurtem (naturalnym) i kawałkami jabłka czy pomarańczy.
Na kolację możesz ugotować płatki owsiane na wodzie z dodatkiem marchewki.
Dieta owsiana: przykładowe jadłospisy
Jadłospis I
Na pierwsze śniadanie: ok. pół małej miski płatków owsianych wymieszanych z jogurtem naturalnym i rodzynkami.
Na drugie śniadanie: ok. pół miski owoców.
Na obiad: pieczona ryba(ok. 100 g), zielona sałata, naturalny jogurt oraz pół miski płatków owsianych ugotowanych na mleku.
Na podwieczorek: ok. pół miski warzyw.
Na kolację: ok. pół miseczki płatków owsianych z ugotowaną fasolką szparagową.
Kolacja: pół miski owsianki, gotowana fasolka szparagowa.
Jadłospis II
Na śniadanie: płatki owsiane ugotowane na mleku (1 miseczka) z cynamonem oraz rodzynkami.
Na drugie śniadanie: miseczka owoców
Na obiad: grillowana pierś kurczaka (100 g), płatki owsiane ugotowane na wodzie, sałata.
Obiad: 100 g grillowanej piersi z kurczaka, zielona sałata, płatki owsiane na wodzie.
Na podwieczorek: pół miseczki warzyw.
Na kolację: miseczka płatków owsianych ugotowanych na mleku, gotowana marchewka.
Jadłospis III
Na pierwsze śniadanie: płatki owsiane ugotowane na wodzie (pół miski), starte jabłko.
Na drugie śniadanie: pół miseczki truskawek.
Na obiad: miska płatków owsianych, jogurt naturalny, rodzynki i banan.
Na podwieczorek: pół miseczki warzyw.
Na kolację: gotowana pierś kurczaka (100 g), sałatka z warzyw.