Chruściki budyniowe
2024-02-02Krewetki w panierce
2024-02-05Mięso drobiowe należy do najpopularniejszych i zdrowszych mięs. Stanowi źródło cennych składników odżywczych, białka czy witamin. W Polsce najczęściej sięga się po sprawdzonego kurczaka, nieco rzadziej po trochę niedoceniane kaczki i gęsi, a przede wszystkim mocno niedocenionego indyka. Tymczasem mięso z indyka jest znane ze swoich walorów zdrowotnych. Cechuje się dużą zawartością białka, małą zawartością kwasów nasyconych i cholesterolu oraz tłuszczu. Dostarcza również wielu składników mineralnych i mikroelementów oraz witamin. Jest lekkostrawne, ale sycące, i dobrze przyswajalne, ma lepsze właściwości smakowe oraz dietetyczne niż wieprzowina i wołowina.
Mięso z indyka jest polecane przez dietetyków przy stosowaniu diet niskokalorycznych, w przypadku alergii, a także małym dzieciom, osobom starszym i kobietom w ciąży. Ciekawostką jest fakt, że jest to mięso polecane przez dermatologów dla dobrej kondycji skóry oraz włosów.
Pierś indyka pozbawiona skóry jest mięsem najchudszym. Zawiera selen i niacynę oraz witaminę B12, i ważną między innymi w procesie przemiany materii witaminę B. Z tego powodu mięso z piersi indyka jest szczególnie polecane w dietach na odchudzanie. Jako ciekawostkę można podać, że 100 g piersi z indyka zawiera jedynie 80 kcal, z kurczaka 100 kcal, a 100 g kotleta wieprzowego 130 kcal.
Dla lepszego zachowania walorów i wartości odżywczych indyka, dobrze jest go odpowiednio przyrządzać. Dlatego my proponujemy faszerowaną pierś z indyka przygotowaną we frytkownicy beztłuszczowej.
Faszerowana pierś z indyka
Stopień trudności łatwy8-10
porcje40
minut20
minutSkładniki
1 pierś z indyka – około 1 kg
surowy wędzony boczek w plastrach – 16 – 20 plastrów
około 300 świeżego szpinaku (opcjonalnie mrożony)
suszone pomidorki z zalewy
150 g sera feta (opcjonalnie mozzarelli)
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
papryka czerwona (ostra lub słodka – wedle preferencji)
sol i pieprz
Przygotowanie
- Umyj i osusz filet z indyka.
- Wykrój z mięsa kotlety 8 – 10 grubości około 1 cm, i delikatnie je rozbij, umieszczając mięso pomiędzy foliami spożywczymi.
- Przyprawy wymieszaj z oliwą i dokładnie natrzyj kotlety.
- Odstaw je na pół godziny do lodówki.
- Dokładnie opłucz i odsącz z wody szpinak.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i przesmaż szpinak aż zwiędnie, i wyparuje z niego woda.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze chwilkę i odstaw do wystygnięcia.
- Rozłóż plastry boczku tak, żeby nałożyć na nie kotlety – po dwa plastry nałożone na siebie.
- Na każdy z kotletów nakładaj szpinak, lekko rozsmaruj zostawiając puste boki.
- Następnie połóż po kilka pomidorków i posyp pokruszonym serem feta.
- Roladki zwiń wzdłuż plastrów boczku, i zwiąż lub zepnij w razie potrzeby wykałaczkami, tak, żeby ser nie wypłynął.
- Piecz partiami w koszu frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do 180ºC około 20 minut, w połowie obracając kotlety.
Uwagi
- Możesz pominąć boczek, jeśli chcesz uzyskać potrawę mniej kaloryczną. Możesz w takim przypadku wykonać klasyczną panierkę z mąki, jajka i bułki tartej.
Uważaj z soleniem mięsa, ponieważ ser feta jest słony, a boczek lekko słonawy.
Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz pod koniec smażenia przyprawić szpinak solą i pieprzem.
Użyj według preferencji takiej ilości szpinaku oraz suszonych pomidorków, żeby uzyskać pożądaną proporcję mięsa i nadzienia.