Krokiety z kapustą i pieczarkami
2024-04-09Grillowane udka kurczaka
2024-04-18Kiedy tylko pogoda na to pozwala, rozpoczyna się sezon grillowy. Polacy chętnie biesiadują w ten sposób razem z rodziną i znajomymi. Klasyką stały się grillowane kiełbaski i kaszanka, często pojawia się mięso takie jak kurczak i wieprzowina, warzywa oraz inne dodatki. Na grillu można przyrządzić wiele potraw i składników. Także ryby i inne owoce morza.
Odchodząc od klasyki mięsnej, my proponujemy właśnie kierunek rybny. Konkretnie jest to grillowany łosoś, czyli bardzo zdrowa ryba. Ma swój specyficzny smak. Jest tłustawy, ale jednocześnie delikatny, więc nie lubi mocnych dodatków, które mogą go zdominować. Dlatego nie potrzeba ich wiele, żeby przyrządzić smaczne danie bez ulepszania smaku samej ryby. Jest jedną z najprostszych do przyrządzania, dlatego grillowany łosoś, to danie, z którym każdy sobie poradzi.
Łosoś – co to za ryba i jakie właściwości ma jej mięso
Łosoś występuje w paru gatunkach, jako ryba słodkowodna oraz morska. Są to łosoś atlantycki, europejski, szlachetny i pospolity. W Polsce największą popularnością cieszy się łosoś atlantycki, którego można kupić w formie surowej, mrożonej lub wędzonej.
Mięso tej ryby jest soczyste, ma charakterystyczny, pomarańczowo – różowy kolor i wyrazisty smak. Można je spożywać na surowo w formie tatara, carpaccio i sushi, a także w wersji wędzonej, gotowanej, duszonej, smażonej i pieczonej. Mięso łososia jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera witaminy A, D i B12, minerały takie jak żelazo, fosfor, magnez, cynk i selen, aminokwasy i wysokiej jakości białko. Łosoś to jedno z najlepszych źródeł nienasyconych kwasów omega-3, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i wykazujących wiele korzyści zdrowotnych.
Warto dodać, że większość łososi atlantyckich dostępnych w sprzedaży pochodzi z hodowli. Handlowa nazwa to łosoś norweski. Jednak specjaliści radzą, żeby w miarę możliwości, najlepiej wybierać łososie żyjące w naturalnych warunkach, czyli dzikie.
Grillowany łosoś
Kategoria: łosoś, grill, grillowany łosoś, ryba, grillowana ryba, obiad, przepisy, łosoś z grillaStopień trudności łatwy6
porcje15
minut10
minutSkładniki
6 dzwonków fileta z łososia bez skóry
1 ząbek czosnku
100 g masła
mały pęczek natki pietruszki (opcjonalnie koperek)
1 cytryna
sól i czarny pieprz
Przygotowanie
- Łososia umyj i dokładnie osusz.
- Skrop sokiem z cytryny, posyp solą oraz pieprzem z obu stron.
- Odstaw na minimum godzinę.
- Grilluj łososia po około 5 minut na każdej ze stron.
- Czosnek przepuść przez praskę, natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Dokładnie wymieszaj natkę i czosnek z masłem, dopraw odrobiną soli.
- Podawaj grillowanego łososia nakładając na każdy filet kawałek masła, ze świeżym pieczywem.
Uwagi
- Masło wyjmij wcześniej z lodówki, żeby szło wymieszać je z dodatkami. Możesz przygotować je wcześniej i włożyć do lodówki, tak by do podawania można je pokroić plastry.
- Do łososia najlepiej pasują warzywa oraz odpowiednie zioła i przyprawy. Dlatego razem z nim możesz grillować na przykład szparagi, i też podawać je z masłem.
- Jeśli wolisz duszoną rybę, wszystkie składniki włącznie z masłem połóż na dzwonkach, zawiń w folię aluminiową i grilluj na każdej ze stron.