Quiche Śródziemnomorskie
2022-09-08Zapiekanka ziemniaczana
2022-09-09Szybkie, proste i smaczne ciasto, które zawsze wychodzi i każdemu smakuje. Składniki są dostosowane do wielkości foremki L, czyli dużej. Czas przygotowania masy do pieczenia to około 30 minut. Łączny czas przygotowania i wypieku to około 1,5 godziny. Jesteśmy pewni, że często będziesz wracać do tego przepisu. Przepis z wykorzystaniem naszej formy COOX WUNDERFORM w rozmiarze L.
Jagodowe ciasto jogurtowe
Kategoria: Przepisy, DeseryStopień trudności ŚredniPorcje
8
porcjeCzas przygotowania
1
godzina20
minutCzas pieczenia
45
minutSkładniki
300 g świeżych jagód (mogą być też mrożone lub borówki)
150 gram cukru (drobnego lub zwykłego)
1 opakowanie cukru wanilinowego 180 g miękkiego masła
4 jaja (całe)
300 g mąki pszennej tortowej
150 g jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (góra – dół).
- Ubij (np. za pomocą trzepaczki w robocie kuchennym czy mikserze) miękkie masło z cukrem oraz cukrem wanilinowym aż powstanie puszysta masa.
- Do masy stopniowo wbijaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodaj jogurt, mąkę i proszek do pieczenia.
- Wszystko wymieszaj do połączenia składników.
- Przełóż około połowy masy przygotowanego ciasta do złożonej foremki Wunderform i rozłóż połowę jagód na wierzchu.
- Przełóż na wierzch pozostałą część ciasta i wygładź masę.
- Następnie ostrym nożem rozetnij delikatnie wierzch ciasta na głębokość około 1 cm i umieść jagody. Część owoców możesz zostawić do dekoracji.
- Piecz ciasto na środkowej półce przez około 45 do 50 minut aż ciasto będzie gotowe. Jeżeli po nakłuciu nadal jest surowe, wydłuż czas pieczenia.
Uwagi
- Ciasto ostudź w formie. Foremkę otwórz dopiero, kiedy ciasto wystygnie.