Quiche to wypiek z ciasta kruchego, nadziany farszem warzywnym lub mięsnym dodatkowo zalany sosem. Jest to wyjątkowo pyszny i podzielny obiad, który można zrobić na wynos czy zostawić na kolejny dzień. Quiche śródziemnomorskie to proste i stosunkowo szybkie do wykonania danej. To idealny wybór dla osób, które lubią połączenie pomidorów, szpinaku i fety.
Przygotowanie quiche zajmuje jedynie 35 minut (podobnie jak tarty), pozostałe 40 minut quiche śródziemnomorskie spędza w piekarniku. Zaletą dań na kruchym cieście jest to, że surowe ciasto można przygotować wcześniej. Można je przechowywać w lodówce lub w zamrażarce.
Polecam przygotowywać dania typu quiche (oparte na kruchym cieście) w foremkach Wunderform. Dlaczego? Ponieważ foremki rozkładają się na płasko. Ciasto można rozwałkować bezpośrednio na nich. A następnie wystarczy złożyć foremkę. Nic nie trzeba przenosić czy “bawić” się z łamiącym się ciastem lub przyczepionym do papieru.
4
porcji35
minut40
minut1
hour15
minutPrzepis został wykonany w foremce prostokątnej foremce Wunderform Coox M
200 g mąki pszennej 450 lub 500
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
200 g świeżych liści szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
100 g sera owczego
1 garść pomidorów
80 g startego parmezanu
2 jajka
200 g kwaśnej śmietany
50 ml mleka
1 łyżeczka soli
100 g cukru pudru
200 g serka śmietankowego
200 ml śmietanki kremówki