Kasza z boczniakami
2023-04-17Jajecznica z szynką, serem i pomidorami
2023-04-17Ciepła jajecznica to świetny pomysł na sycące śniadanie. Można ją przygotować z różnymi dodatkami jak choćby boczek i inne wędliny. W sezonie warto sięgnąć po świeże kurki. Jajecznica z kurkami zyska dzięki charakterystyczny smakowi grzybów, zwanych inaczej pieprznikiem jadalnym. Ich smak jest delikatny, ale ma lekko pieprzowy posmak. Kurki są niskokaloryczne, zawierają białko, błonnik i witaminy z grupy B. Jajecznicę smażymy na maśle.
Jajecznica z kurkami
Kategoria: Przepisy, ŚniadaniaStopień trudności łatwyPorcje
2
porcjeCzas przygotowania
30
minutCzas gotowania
20
minutSkładniki
6 jajek
200 g kurek
1 cebula
szczypiorek
masło do smażenia
sól i pieprz
Przygotowanie
- Kurki dokładnie oczyść i umyj, przekrój na połówki.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Na roztopionym maśle smaż kurki z cebulą około 10 minut, aż odparuje woda.
- Jajka wbij do miski i dobrze rozmieszaj na gładką konsystencję.
- Do kurek dodaj masę jajeczną, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Smaż do takiej konsystencji jaką lubisz.
- Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Uwagi
- W podobny sposób możesz przygotować jajecznicę z boczkiem. Jeżeli lubisz smak szczypiorku, możesz go dodać do smażenia.