Smażona wątróbka drobiowa z cebulką
2023-07-25Pieczona kukurydza z masłem
2023-07-25Kalafior to warzywo, którego charakterystyczny smak nie wszyscy lubią. Warto go jednak włączyć do diety bo jest źródłem witamin, białka, węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Ma właściwości prozdrowotne i wysoką wartość odżywczą, a przy tym jest niskokaloryczny. Popularna forma przyrządzania kalafiora to zupa lub kalafior gotowany i polewany bułką tartą jako dodatek do mięsa. Nasza propozycja to kalafior zapiekany w panierce, czyli świetny dodatek do obiadu lub ciepła przekąska. Zdrowsza wersja bez głębokiego tłuszczu to kalafior przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej. Będzie chrupki, ale zachowa smak oraz właściwości.
Kalafior w panierce
Stopień trudności łatwy6
porcje40
minut20
minutSkładniki
1 duży kalafior
2 jajka
150 g bułki tartej
80 g sera parmezan lub grane padano
słodka papryka, pieprz i sól
pół łyżeczki czosnku w proszku
pół łyżeczki płatków chili
odrobina kurkumy dla koloru
Przygotowanie
- Kalafiora umyj, osusz i podziel na różyczki.
- Ser utrzyj na tarce na drobnych oczkach.
- Roztrzep jajka w głębokim talerzu.
- Bułkę tartą wymieszaj ze startym serem i przyprawami.
- Obtaczaj różyczki kalafiora w jajku i w panierce.
- Piecz w koszu frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 180ºC około 20 minut, aż panierka się zarumieni.
Uwagi
- Możesz podawać kalafiora w panierce polanego odrobiną oliwy i posypanego posiekaną natką pietruszki lub kolendry.