Calzone – włoski pieróg
2024-04-08Wegetariańskie burgery z cukinii
2024-04-09Klopsiki czyli małe klopsy, a inaczej pulpeciki, to potrawa nie tylko popularna, ale też uniwersalna. Mogą być podawane między innymi razem z ziemniakami i surówką, albo w sosie z makaronem jako danie obiadowe, lub jako samodzielna przekąska. Jest to szybka w przygotowaniu propozycja dla zapracowanych rodziców, a ich forma małych kuleczek to idealna potrawa dla dzieci. Szczególnie, jeśli będą przygotowane z mięsa indyka, które ma wiele cennych właściwości. A tym bardziej przygotowane w zdrowszej wersji bez tłuszczu, dla lepszego zachowania walorów oraz wartości odżywczych. Dlatego przedstawiamy przepis na proste i pyszne klopsiki z indyka z frytkownicy beztłuszczowej.
Dlaczego warto jeść mięso z indyka – właściwości
Drób jest nie tylko bardzo popularny, jest także jednym ze zdrowszych mięs. To źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, jak również licznych witamin, minerałów oraz innych, cennych składników odżywczych. W kuchni najczęściej wykorzystywanych jest kurczak, a rzadziej sięga się po mocno niedocenianego indyka. Mięso indycze posiada wiele walorów oraz właściwości zdrowotnych i odżywczych. Zawiera dużą ilość białka, a także witamin, minerałów i mikroelementów. Przy tym cechuje się małą zawartością tłuszczu i cholesterolu, węglowodanów oraz kwasów nienasyconych. Mięso z indyka jest dobrze przyswajalne oraz lekkostrawne, ale sycące. Jego właściwości smakowe i dietetyczne są lepsze niż mięsa czerwonego.
Dla kogo mięso indycze?
Dietetyce polecają mięso z indyka dzieciom oraz osobom starszym i kobietom w ciąży, a także w przypadku diet niskokalorycznych oraz przy alergii. Co ciekawe, jest również polecane przez dermatologów na dobrą kondycję skóry i włosów.
Najchudsza jest pierś z indyka bez skóry. To źródło istotnej dla przemiany materii witaminy B, ale też witaminy B12, niacyny i selenu. Dlatego to mięso poleca się w dietach na odchudzanie. Dla porównania można podać, że 100 g filetu z piersi indyka to tylko 80 kcal, z kurczaka 100 kcal, a wieprzowego kotleta to 130 kcal.
Klopsiki z indyka
Kategoria: klopsiki, indyk, klopsiki z indyka, obiad, przepisy, zdrowe przepisy, air fryer, frytkownica beztłuszczowaStopień trudności łatwy6
porcje40
minut10
minutSkładniki
500 g mielonej piersi z indyka
150 g ugotowanego ryżu (opcjonalnie kasza jęczmienna)
1 mała papryka czerwona
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia
50 g startego parmezanu
2 łyżeczki sosu sojowego (można pominąć)
pęczek posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie koperek)
pół łyżeczki papryki słodkiej
sól i pieprz czarny do smaku
łyżka oleju
Przygotowanie
- Bułkę namocz w mleku, odstaw na 10 minut, a następnie odciśnij.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę drobno pokrój.
- Natkę pietruszki posiekaj.
- Na patelni chwilę podsmaż cebulkę, dodaj paprykę oraz paprykę w proszku i smaż parę minut.
- Włóż wszystkie składniki do miski, dodaj jajko oraz sos sojowy, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Formuj małe kuleczki, i umieszczaj je w niewielkiej odległości w pojemniku frytkownicy.
- Piecz partiami we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do 200ºC około 10 minut, w połowie przewracając klopsiki, aż się upieką i lekko zbrązowieją.
Uwagi
- Zamiast natki pietruszki i cebuli, możesz dać posiekany szczypiorek.
- Klopsiki będą gotowe, gdy temperatura w ich środku wyniesie 75ºC.
- Jeśli nie lubisz papryki, możesz dodać do klopsików na przykład startą marchewkę.