Sos ze świeżych grzybów
2023-04-13Zupa rybna z łososia
2023-04-13Kotlety rybne to są świetną propozycją na piątkowy obiad. Idealnie komponują się z ziemniakami i surówkami. Ponieważ niektóre ryby jak okonie i leszcze można też łowić zimą, można przygotowywać je cały rok. Nasza propozycja to kotlety rybne ze świeżych okoni i płotek z dodatkiem boczku. Dzięki temu kotleciki nie będą suche, będą soczyste i nabiorą ciekawego smaku. Okonie oraz płotki zawierają witaminy, minerały i kwasy omega-3.
Kotlety rybne
Kategoria: Obiady, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
6
porcjeCzas przygotowania
30
minutCzas gotowania
20
minutSkładniki
kilogram świeżych płotek i małych okoni pospolitych
300 g boczku niewędzonego
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 jajka
100 g bułki tartej
szklanka bulionu warzywnego
olej rzepakowy
sól i pieprz
Przygotowanie
- Ryby oczyść, odetnij płetwy i ogony, pokrój na mniejsze kawałki.
- Boczek i cebulę pokrój w mniejsze kawałki.
- Ryby, boczek, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zmiel dwa razy.
- Do masy dodaj jajka oraz przyprawy i wymieszaj.
- Dodaj bulion warzywny, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- Formuj z masy rybnej kotleciki około 70 g każdy i obtocz w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki rybne aż się zarumienią, około 7 minut na każdej ze stron.
Uwagi
- Do masy rybnej przed mieleniem możesz dodać namoczoną w mleku i odciśniętą czerstwą bułkę.