Zupa rybna to smaczna i zdrowa propozycja nie tylko na piątkowy obiad. My przedstawiamy przepis na skandynawską zupę rybną z łososiem i ziemniakami. Jest prosta w przygotowaniu, ale smaczna i sycąca. To potrawa jednogarnkowa. Warto dodać, że łosoś występuje w kilku gatunkach, jako ryba słodkowodna i morska. Mięso łososia ma charakterystyczny smak oraz kolor i jest soczyste. To źródło wielu cennych składników odżywczych, witamin, minerałów, białka, aminokwasów i kwasów tłuszczowych omega-3. Łososia można jeść na surowo w tatarze, carpaccio i sushi, albo wędzonego, smażonego i pieczonego.
4
porcje40
minut25
minut400 g filetu z łososia
4 średnie ziemniaki
1 duża cebula
4 szklanki bulionu warzywnego
koperek
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki sosu rybnego
sok z cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz
odrobina masła