Tarta serowo-cebulowa (Brunch Quiche)
2021-07-09Czekoladowa tarta truskawkowa bez pieczenia
2022-06-22
To wyjątkowy przepis z wykorzystaniem robota kuchennego Chef -O-Matic. Zupa dyniowa to bardzo popularna zupa zwłaszcza w okresie jesiennym. Dynia jest niezwykle ceniona w kuchni ze względu na liczne właściwości odżywcze i niską kaloryczność. Znajdziemy w niej mnóstwo witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Krem dyniowy z Tortellini
Kategoria: Kuchnia, PrzepisyStopień trudności ŁatwyLiczba porcji
4
porcjeCzas przygotowania
10
minutCzas gotowania
25
minutSKŁADNIKI
1 mała cebula
500 g dyni piżmowej
40 g masła
10 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
250 ml bulionu z kurczaka
250 ml wody
½ łyżeczki ziaren białego pieprzu
listki świeżej bazylii lub mięty
PRZYGOTOWANIE
- W dzbanku mieszającym Chef o Matic lub w blenderze kielichowym umieść obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę wraz z obraną i pokrojoną w kostkę dynią.
- Rozdrobnij na prędkości 8 przez 15 sekund (lub wg wskazań w blenderze kielichowym).
- Dodaj masło i oliwę z oliwek i gotuj na prędkości 4 w 120 stopniach przez 4 minuty. (Jeżeli nie masz robota kuchennego to rozdrobioną masę przełóż do garnka. Dodaj do niej masło oraz oliwę i wszystko podgrzewaj pod przykryciem przez kilka minut).
- Dodaj płyny ( bulion z kurczaka i wodę). Dorzuć sól i pieprz i opcjonalnie dopraw pieprzem cayenne.
- Całość gotuj na prędkości 4 w 90 stopniach przez 25 minut.
- Pozostaw krem do ostudzenia. Dodaj listki świeżej bazylii (lub mięty) i zakończ przygotowanie kremu.
- Podawaj z tortellini nadziewanymi świeżym serem.