Sos z suszonych grzybów
2023-11-30Pierniczki świąteczne szybkie
2023-11-30Jak wskazuje nazwa, makowiec to ciasto przygotowywane na bazie masy z maku i bakalii. Może mieć formę tradycyjnego placka z masą na cieście, bądź formę zwijanej rolady. Ciasto również może być różne, drożdżowe, francuskie lub kruche. Tradycyjnie makowiec jest bardzo często pieczony na Święta Bożego Narodzenia. Nasza propozycja to makowiec zwijany w cieście drożdżowym. Charakterystyczny smak tego ciasta, podpieczona skórka i masa makowa tworzą świetną kompozycję smakową nie tylko na świąteczny czas.
Makowiec zwijany
Stopień trudności łatwyPorcje
20
porcjeCzas przygotowania
4
godzinyCzas gotowania
50
minutSkładniki
- Składniki na ciasto:
700 g mąki pszennej
70 g masła
150 g cukru
niepełna szklanka mleka
20 g świeżych drożdży
3 żółtka
szczypta soli
szczypta soli
- Składniki na masę makową:
300 g maku
180 g cukru
10 g masła
2 białka
cukier wanilinowy
250 g rodzynek, orzechów włoskich i suszonych moreli
Przygotowanie
- Przygotowanie ciasta:
- Do mleka dodaj 2 łyżki mąki i drożdże roztarte z odrobiną cukru, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Roztop masło i zostaw do wystudzenia.
- Oddziel żółtka od białek, 1 białko odłóż osobno.
- łtka i odrobinę soli zmiksuj z pozostałym cukrem.
- Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj go do mąki, dodaj masę jajeczną oraz masło i dobrze wyrabiaj ciasto.
- Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
- Rozkrój ciasto na cztery części i rozwałkuj w prostokąty.
- Na rozwałkowane ciasto nakładaj po 1/4 masy makowej i zwijaj w zbity rulon.
- Foremki wyłóż natłuszczonym papierem do pieczenia, włóż rulony i odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia.
- Rozbełtaj 1 białko i posmaruj rulony, posyp posiekanymi orzechami.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC 50 minut, aż wierch będzie zarumieniony.
- Masa makowa:
- Przepłukany mak włóż do wrzątku i gotuj około 20 minut, odstaw w wodzie do wystudzenia.
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Pokrój na drobno bakalie, odłóż trochę orzechów do posypania wierzchu.
- Odsącz mak i zmiel dwa razy w maszynce.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj mak, cukier, cukier wanilinowy, miód i bakalie.
- Smaż mieszając na wolnym ogniu 10 minut, odstaw do wystudzenia.
- Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
Uwagi
- Jeśli mieszkasz w rejonie, gdzie na Wigilię przyrządza się makiełki, możesz zrobić więcej masy makowej i wykorzystać ją do makowca. Zamiast posypki orzechowej możesz polać makowiec lukrem i posypać bakaliami lub migdałami. Do masy makowej możesz oprócz rodzynek dodać inne, ulubione bakalie.